В предишна статия, озаглавена "Защо мъжете имат трудности да станат бащи", ви разказахме за част от причините за мъжкото безплодие. Днес продължаваме темата с още 4 съвета, които ще ви помогнат по-скоро да станете бащи.

Контролирайте хроничните заболявания

„Ефективното управление на хроничните заболявания като диабет и високо кръвно налягане, може да подобри шансовете за забременяване на партньорката ви“ съобщават от Американското дружество по репродуктивна медицина.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията: „Болести като кистозна фиброза или варикоцеле (разширен вени в скротума, които водят до прегряване) могат да се отразят на мъжката плодовитост.

В допълнение някои лекарства, които се предписват за лечение на високо кръвно налягане, тревожност, депресия и уголемена простата имат отрицателно влияние върху фертилността. Допълнителния тестостерон може да понижи производството на сперматозоиди. Някои лекарства са предназначени за химиотерапия и радиация при лечение на ракови заболявания и могат бъдат причина за трайно безплодие. Мъжете задължително трябва потърсят съвет от медицинско лице, ако имат съмнения, че лекарство може да повлияе на способността им да се възпроизвеждат.

Хранете се здравословно

Според изказване на Робинс, пред „Science“: „Участието на диетата в мъжкия фертилитет не е напълно ясно.“ Въпреки че няколко изследвания констатират, че разнообразни здравословни храни, които включват изобилие от плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти помагат за производства на по-здрави и качествени сперматозоиди. Препоръчително е мъжете да се хранят с повече храни, богати на фибри. В менюто е полезно да се добавят здравословни мононенаситени мазнини, както и умерени количества чисти белтъчини.

Робинс казва: „Мъжете често питат дали содата за пиене понижава броя на сперматозоидите им.“. Според него няма сигурни доказателства, които да подкрепят тези факти. Подобен е случая и за твърденията, че кофеинът има отрицателен ефект върху мъжката плодовитост.

Увеличете физическата си активност

Робинс насърчава мъжете да започнат редовни физически упражнения, защото помагат за понижаване на стреса и допринасят за добро настроение и имат положителен ефект върху здравето в дългосрочен план.

Въпреки че физическата активност е от полза, някои проучвания сочат, че прекалено интензивните упражнения и изморителни тренировъчни планове при мъжете като триатлон и марани могат да навредят на тяхното плодородие.

Изследователите са проучвали, дали колоезденето може да повлияе на сперматозоидите, понеже дискусията е предизвиквала спорове дълго време. Причината се дължи на дългите периоди в седнало положение, които увеличават температурата на скротума и вибрациите, които могат да причинят травми на тестисите. (Няколко изследвания показват, че шофьорите, преминаващи дълги разстояния също могат да имат повече проблеми с плодовитостта.)

В едно проучване на клиниките за плодовитост се установява, че карането на колело в продължение на пет часа седмично понижава броя на сперматозоидите и подвижността им в сравнение с мъжете, които правят други упражнения и тези, които не се упражняват.

Друго изследване предполага, че велотуризъмът при мъжете е свързан с по-висок риск от еректилна дисфункция. Все още има малко данни за това и резултатите се определят като недостоверни.

Приемайте мултивитамини

Робинс препоръчва мъжете ежедневно да приемат мултивитамини. „Има малка вероятност от увреждане, както и някои потенциални ползи“, казва той.

Много мултивитамини са комбинацията от антиоксиданти като витамини С, Е, цинк и минерали. Според Американската асоциация по репродуктивна медицина: „Някои изследвания показват, че антиоксидантите имат способността да предизвикат повишаване на броя на сперматозоидите и движението им.“

Според Робинс: „Съвсем логично е антиоксидантите да имат свойствата да подобряват качеството на сперматозоидите, освен това предпазват от свободни радикали, които причиняват увреждане на ДНК, чрез спермата.“

/Още по темата как мъжете да повишат плодовитостта си, четете в Lechenie.bg/