Обикновено по-голямо внимание се обръща на полезните свойства на произвеждания от маслините зехтин отколкото на самия плод на маслиновото дърво.

Въпреки това маслините са сред най-широко използваните плодове в света. Те са плодове, макар че повечето от нас вярват, че те са пикантен зеленчук.

1.Укрепват сърдечно-съдовата система

Когато свободните радикали окисляват холестерола с ниска плътност, кръвоносните съдове се увреждат и започва отлагането на мазнини по стените на артериите, което впоследствие е възможно да предизвика сърдечен пристъп.

Антиоксидантните хранителни вещества в черните маслини възпрепятстват това окисляване на LDL холестерола и така действат профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания.

Маслините съдържат мазнини, но те са от полезните мононаситени, за които е установено, че понижават риска от атеросклероза и повишават серумните нива на „добрия“ холестерол.

При проведено проучване на участниците били помолени да направят промяна на хранителния си режим, който преди това, включвал храни, съдържащи недостатъчно количество мононаситени мазнини с цел тяхното увеличаване /без да се повишава общото им количество в храните, съставляващи диетата/, учените установили намаляване на кръвните нива на общия холестерола , LDL холестерола и понижаване на LDL-C в съотношението му с HDL-C.

Всички тези изменения понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от последните научни изследвания също показват, че мононаситените мазнини, които се съдържат в маслините и в зехтина спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Олеиновата киселина, която е открита в плодовете на маслиновото дърво, след като абсорбира в тялото и се транспортира до клетките, може да промени начинът на сигнализация на ниво клетъчна мембрана /по-конкретно изменят, свързаните с G протеина каскади/.

Тези изменения на ниво клетъчна мембрана водят до намаляване на кръвното налягане.

2. Спомагат за избавяне от излишните килограми

Оказва се, че мононаситените мазнини, при замяната им с наситените, способстват за намаляване на телесната маса.

Доказано е, че консумацията на зехтин благоприятства разграждането на мазнините в мастните клетки, като така човек бързо може да се избави от мазнините около корема и спомага за подобряване на инсулиновата чувствителност.

Хората, които употребяват по-големи количества зехтин консумират по-малко калории като цяло и рядко са с наднормено тегло.

Кръвните тестове показват, че такива хора имат по-високи нива на серотонин, така нареченият хормон на ситостта.

Екстрактът от аромат на зехтин може да ни накара да се почувстваме по-сити, като така може да се постигне понижаване на калорийният прием с около 200 kCal.

3. Предпазват от рак

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на маслините ги превръщат в естествено профилактично средство срещу злокачествени заболявания, защото хроничният оксидативен стрес и хроничното възпаление са сред ключовите фактори за възникване на генни мутации в клетките.

Ако клетките са претоварени от оксидативния стрес /увреждането на клетъчната структура и функция на клетките от прекалено реактивни кислород, съдържащи молекули/ и от хронично прекалено голямо възпаление, рискът от образуването на твърде много ракови клетки се увеличава.

Но ако чрез редовната консумация на маслини човек си осигурява големи количества антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, може да избегне тази опасна комбинация от хроничен оксидативен стрес и хронични възпалителни процеси.

Черните маслини са отличен източник на витамин Е, който притежава невероятното свойство да неутрализира свободните радикали в телесните мазнини.

Особено когато токоферолът е в синергия със стабилните мононаситени мазнини, които се съдържат в маслините, витамин Е може да направи клетъчните процеси по-безопасни.