Спазването на диета може да бъде доста трудно начинание, особено за тези от нас, които обичат да си угаждат. Всички казват, че първите 3 дена са най-трудни, но всъщност, целият този режим често може да се окаже страшно труден.

Поради тази причина има и толкова провалени диети. Изведнъж, когато започнете да се „храните здравословно“, за да отслабнете или пък въобще спрете да се храните, което може, между другото, да ви изиграе доста лоша шега и е изключително непрепоръчително, пред вас започват да изникват множество проблеми, за които най-вероятно въобще не сте си и помисляли.

Справянето с тях, в много случаи изисква много, тъй като са неща, които представляват страшни неудобства за организма ни, които не сме свикнали да търпим.

Спазването на диета променя живота ни малко или много, искаме ли или не. Много от хората, решили да се подложат на подобно нещо, се отказват изключително бързо, или защото не са си направили правилно сметките и са избрали невероятно неподходящ режим за тях, или защото са отишли в крайности или пък – една от най-честите причини – защото не са свикнали да са извън зоната си на комфорт.

Независимо от причината обаче, наистина, докато сте „на диета“ ще ви се наложи да се справяте с много неща, които най-вероятно няма да ви харесат.

1. Всичко е изкушение

Да, не е изненада, че изведнъж всичко, на което до вчера може и да не сте обръщали особено внимание, изведнъж се превръща в огромно изкушения – включително и онази почти развалена филия хляб.

Гладът понякога може да е толкова силен, че да не можете да се движите нормално по улиците, без да поглеждате в ръката на всеки, който държи дюнер, бургер или нещо подобно. И най-вероятно да сте готови да го разкъсате от яд, защото „Не е честно ти да ядеш, докато аз съм на диета!“.

2. Лошо настроение

Донякъде свързано с горната причина. Когато всички около нас се смеят и се хранят най-свободно, а ние с насълзени очи отхапваме от ябълката си, със сигурност не ни е до особено позитивни мисли. Поради тази причина е възможно и да възникнат много конфликти – раздразнението, което изпитваме няма начин да не се прояви по някакъв начин.

Също така, науката е доказала, че някои определени вещества, които се намират в много от храните, които сме склонни да ограничаваме, докато сме на диета, стимулират производството на хормоните на щастието в организма ни. И е напълно нормално, да не се чувстваме така щастливи, както обикновено, след като тези храни липсват в менюто ни в момента.

3. "Свалих ли вече килограми?"

Не е рядко срещано веднага щом минат няколко часа от диетата ни, да се качим на кантара с надеждата, че ще видим два килограма по-малко. Да, ама не. За жалост, постигането на резултати винаги отнема време и това, да не виждаме резултат от мъченията, на които се подлагаме, може да действа доста обезнадеждаващо.

Това е може би най-честата причина за провалените диети. Хората са склонни да се отказват прекалено бързо и да се отчайват, като видят колко още килограми им предстои да свалят.

Всъщност, проучванията показват, че ще постигнат много по-добри резултати, ако се съсредоточат върху това, което вече са постигнали, отколкото ако наблягат върху това, което трябва да направят.