Олиото е навсякъде в домакинството – в салатата, при пържените картофки, в тавата с баница във фурната и т.н. Употребата му е неизбежна, ако искаме да водим един нормален режим на хранене.

Много от хората са наясно с всичките вреди, които то, обаче, може да донесе на човешкия организъм – като започнем от качването на килограми, поради огромната му калоричност и стигнем до развитието на различни забо.явания, едно от които според скорошни изследвания, се оказва, че може да е именно ракът.

Какво показват изследванията?

Хиляди учени са провеждали какви ли не експерименти и опити, свързани с обработката на хранителни продукти с олио и може би всички стигат до едно заключение – а именно, че след пържене олиото става наистина токсично и изключително опасно за организма.

Как олиото се превръща в отрова?

Другото име на олиото, както всички сме чували, е именно растителна мазнина – то е получено от етерични и други маслодайни култури – слънчоглед, царевица и т.н.

Според учените, това което обаче става с него, след като претърпява термична обработка е нещо, за което много хора, дори и не подозират. Когато то се нагрява, от него се освобождава висока концентрация химикали, още известни под името алдехиди, които представляват сериозна заплаха за здравето на човека.

Те са познати, като химични съединения, които причиняват хиляди страшни болести. Най-често името им бива свързано със сърдечни заболявания, деменция, проблеми с паметта, а както учените откриват – дори и рак.

Растителните масла са изключително богати на омега-6 мазнини и според учените, целият този прием на омега-6 мазнини силно засяга приема на полезните омега-3 мазнини.

Как става това?

Омега-6 мазнините са толкова много, че организмът, така да се каже, замества омега-3 мазнините с омега-6 мазнини, за да може да ги приеме. Липсата на полезни омега-3 мазнини, може да се окаже фатална за организма – той се нуждае от тях, за да функционира правилно. Те трябват, за една нормална обмяна на веществата, а също така и подпомагат паметта.

Какво друго откриват учените?

Според професор Мартин Грутвелд, който се занимава с биоаналитична химия и химическа патология, една обикновена порция от пържени риба и картофки, която е така любима на хиляди хора у нас, особено в летния сезон, съдържа между 100 и 200 пъти повече алдехиди, отровни за човека, отколкото СЗО (Световната Здравна Организация) твърди, че е безопасно да бъдат приемани на ден.

С какво тогава да заменим олиото?

Учените смятат, че царевичното и слънчогледовото олио е най-добре да бъдат заменени със зехтина, който е страхотен източник на полезни мазнини, с кокосово масло или дори с качествено масло.

Според проведените тестове и експерименти, тези масла са доста по-добър избор в кухнята на всяко едно домакинство, тъй като при затопляне, не отделят толкова много алдехиди. Резултатите показват, че обикновеното масло отделят около 3 пъти по-малко от токсичните вещества, а кокосовото масло отделя най-малко от всички, следователно то бива обявено за най-здравословния избор.

Как алдехидите са опасни за здравето?

Токсичните химични съединения са известни също така и с причиняването на различни възпаления и инфекции, язви, проблеми със стомаха, повишаване на кръвното налягане, което от своя страна може да доведе до още по-сериозни заболявания, а според и последните проучвания, както вече казахме – дори и до рак.

Учените препоръчват да избягваме пърженото като цяло, тъй като не можем да избегнем при нито едно масло получаването на алдехидите, но когато решим да си позволим нещо подобно – да го направим колкото е възможно по-здравословно.