Не е нужно да спасявате света. Или пък да си правите собствено кулинарно ТВ-шоу. Или утре да станете Опра Уинфри. Не, всичко, което е нужно да направите, това е да започнете.

Тази статия е за тези, които не се чувстват добре от това, което работят, и за другите, които търсят все още своето в живота.

Предлагаме ви 3 съвета, които ще ви помогнат да определите посоката, когато и понятие си нямате да какво да правите с живота си.

1. Предложете услугите си на хора, които наистина се нуждаят от тях

Имате някакви способности или умения, с които можете да помогнете на хората? Намерете начин да помогнете на някого да направи нещо.

Можете ли да повярвате, че можете да помогнете на хора, включително и възрастни да се четат?
Или пък да преподавате английски език – тази услуга се търси по целия свят?

Изпращането на писма по имейл изисква известни знания. Много хора изпитват потребност да се научат да работят с основните компютърни програми като Уорд и Ексел.

Някои също се нуждаят от помощ при извършването на най-елементарни задачи – съставяне на електронни писма, изпращането им, пускане на публикации в социалните мрежи и много други елементарни задачи.

Ако имате умения, с които смятате, че можете да сте полезни на околните, то тогава намерете начин да се свържете с тях – интернет и социалните мрежи са най-подходящото средство, с което можете да го направите.

2. Пишете за това

Всеки от нас има тема, от които живо се интересува – кариера, стартиране на бизнес.

Един от най-ефективните начини за получаване на повече знания по нови теми и в областите на вашите интереси, е да пишете за това. Блогът е отличен инструмент за обмен, учене, изучаване и изследване на вашата страст.

Да започнете да пишете блог не е толкова трудно и така си осигурявате начин онлайн да бъдете винаги в час и да следите какво се случва в сферата, която ви интересува.

Ако се интересувате от кулинария, изпитайте своите рецепти и споделете опита си в блога с приятелите и семейството ви. Блогът ще ви излезе много по-евтино, отколкото отварянето на ресторант.

Ако страстта ви е да пишете, споделете какво пишете в блога, за да видите какви ще са отзивите на потребителите. А ако се интересувате от това да напредвате в кариерата си, пишете за нещата, които са важни във вашата сфера.

Например, ако сте счетоводител – можете да пишете за постоянните промени в данъчното и осигурителното законодателство.

3. Срещайте се с ваши единомишленици

Ако се занимавате с нещо, но искате да поемете по нов път или се нуждаете от друга работа, можете да се включите към групи в социалните мрежи, където се коментират новостите и проблемите, които съпътстват работата на бъдещите ви колеги.

Също така можете да следите провеждане на различни семинари или презентации, които да посетите. Това е най-лесният начин да се запознаете с бъдещите ви колеги.

Но дори и да не се запознаете, от социалните мрежи и групите в тях можете да разберете някои детайли от бъдещата ви работа. Освен това ще можете да изясните за себе си колко ви харесва това, с което те се занимават.

Организират се срещи на копирайтъри, на блогъри, на фрийлансъри.