Историческите проучвания са фокусирани предимно върху мъжете. В по-големите клинични изпитания ролята на жените е представена по-слабо, въпреки че по-голяма част от раковите заболявания засягат и двата пола. Изследователите твърдят, че има няколко фактора, които могат да повлияят върху развитието на децата и това е причината да не желаят да изложат жените в детеродна възраст на пробни експериментални лечения и лекарства. През последните години, няма опасност от подобни медицински проблеми и това е причината да се открият някои заблуди, свързани с женските тела.

Мит: Противозачатъчните хапчета не са ненадеждни, когато се пият антибиотици

Въпреки че се оказва погрешна, много лекари поддържат тази теза.

„Всъщност един процент от хората, които употребяват противозачатъчни таблетки са изложени на риск от нежелана бременност. Според проучванията тези цифри не се променят дори когато противозачатъчните се приемат с голямо количество антибиотици“, казва Карол.

Единственото възможно изключение е употребата на „Рифампин“, антибиотик, който се предписва при туберкулоза. Не става ясно дали употребата на този антибиотик може да понижи защитата от нежелана бременност. Според д-р Карол изследвания показват, че антибиотиците не оказват влияние на ефекта от противозачатъчните.

Мит: Жените и мъжете се нуждаят от едно и също време за сън.

Изследванията показват, че липсата на сън причинява на жените повече психологически стрес. Освен това се повишават нивата на инсулин и могат да се появят повече възпаления. Проучвания по тази тема прави Едуард Суарес в Университета Дюк, през 2008 г. В изследването да участвали около 210 души.

В едно проучване на университета в Уоруик през 2007 г., в което участват повече от 6000 души се установява, че жените, които спят пет или по-малко часа на нощ са склонни да страдат от хипертония, в сравнение с тези, които спят в продължение на седем часа или повече. Проучванията при мъжете не показват подобни резултати. Ако разполагате с повече време е по-добре да се съобразите с биологичния си часовник, когато става въпрос за сън.

Мит: Менопаузата понижава сексуалното влечение

В цялостно проучване на сексуалните навици в Съединените щати, проведено от Едуард Лауман и колеги през 1994 г. се установява, че приблизително половината от жените, които са навършили 50 години правят секс няколко пъти месечно.

Въпреки че се проявяват симптоми като горещи вълни, временна загуба на настроение и други неудобства не се открива връзка между менопаузата и сексуалното желание.

Мит: Жените не могат да забременеят по време на менструация

Въпреки че много изследователи твърдят, че когато жените са в период на менструация не могат да забременеят, според д-р Карол от университета в Индиана: „Тези предположения съвсем не са достоверни. Всъщност повечето проучвания показват, че сперматозоидите могат да съществуват в продължение на една седмица, докато се отдели яйцеклетката. Овулацията може да се появи скоро след това дори когато е настъпил менструалния цикъл на жената, което прави твърдението, че „жените не могат да забременеят през менструалния си период“ една от най-разпространените заблуди.

Според д-р Карол: „Хората, които се предпазват от нежелана бременност, като изчисляват периода на овулация са изложени на риск. Според статистиката голяма част от двойките, които се предпазват по този начин стават родители.“