За съжаление този плод е малко познат и рядко използван на нашата трапеза. Причина за това е липсата на информация за полезните му свойства върху организма. Жълтият плод, който крие във вътрешността си семенца, наподобяващи черен пипер има вкус, предизвикващ различни емоции при всеки човек. Семената от папая имат безброй ползи за здравето, освен това няма регистрирани случаи на странични ефекти от употребата им.

Домакините, които се придържат към здравословна диета включват този плод в закуските на техните съпрузи и малки шампиони, но много от тях допускат грешка, като изхвърлят семенцата им.

Какви ползи могат да се извлекат от малките черни семена на папаята?

Малко хора са наясно с факта, че семената от папая съдържат много вещества, които са ефективна защита при различни болести.

Папаята произхожда от Централна Америка, където години преди пристигането на Христофор Колумб са я наричали „ангелски плод“. Още тогава плодът се е използвал с медицински цели.

Въпреки че малко хора знаят една от най-полезните части на плода са семената, които са се използвали като традиционен лекарствен продукт. Те имат противовъзпалителен, анти-паразитен и обезболяващ ефект и се използват за лечение на болки в стомаха, тения и различни видове инфекции.

Семената от папая имат разнообразни лечебни качества. Благодарение на антибактериалните им свойства предпазват от инфекции и са добро средство за лечение на заболявания като денга и коремен тиф.

Антибактериални и противопаразитни свойства

Семената от папая съдържат алкалоид „carpaine“, който премахва амебни паразити и бактерии като Е. коли, салмонела и стафилококи, които инфектират стомашно-чревния тракт.

В книгата си „Генетика и геномика на Папаята“, Рей Минг и Паул Х. Мур казват, че семената от папая семена са използвани в продължение на векове в традиционната медицина на много страни за унищожаване на паразитни червеи. Последните лабораторни изследвания потвърждават, че екстрактът от семена на папая помага за лечение на хелминти (вид паразитен червей).

За да се експулсират паразитните червеи от тялото се консумира половин чаена лъжичка от семена на папая с топла вода сутрин преди закуска. Два часа по-късно на празен стомах се приема 50 мл рициново масло и 350 мл мляко. Този режим се спазва от 2 до 4 дни, за да се постигнат възможно най-добри резултати.

Друго проучване, в което са взели участие 60 деца показва, че еликсирът приготвен от изсушени на въздух семена на папая и мед помага за премахване на паразитни червеи.

Семената от папая защитават от ракови болести

Семената от папая съдържат „бензил изотиоцианат“, който възпрепятства растежа на раковите клетки и тумори. Това доказва, че е от голямо значение, когато става въпрос за лечение на рак на дебелото черво, белия дроб, простатата, гърдата, левкемия и още много видове болести. Те имат високи нива на мастни киселини, които предпазват тялото от рак като олеинова и палмитинова киселина.

Имат противовъзпалителни свойства

Използвайте семена от папая при борбата с възпаление на ставите. Учените са доказали, че семената успокояват артритни болки, подуване, зачервяване и правят движенията по-лесни, а тялото по-гъвкаво. Това доказва, че са полезни при хора в напреднала възраст, които имат болки в ставите.

Семената предпазват от заболявания черния дроб

Семената от папая съдържат редица хранителни вещества, които помагат за лечение на цироза на черния дроб. За да се възползвате от тези предимствата, в срок от тридесет дни приемайте смлени семена от папая с лимонов сок. Тази рецепта е ефикасна при детоксикация на черния дроб и предпазва от чернодробни заболявания.