Основната цел в живота на повечето хора е да се чувстват щастливи. И въпреки това много от нас достигат до отчаяние, защото желанието им изглежда трудно постижимо.

Eдно нещо трябва винаги да си припомняме, че щастието е в нашите ръце. Това твърдение може да звучи като клише, но все пак е напълно вярно.

Не е нужно щастието да е далечна мечта, то е постижима цел, която зависи от нашите собствени мисли и действия.

Затова вместо да изпадате в състояние на самосъжаление в ролята си на жертва, се запознайте с няколко напълно естествени начина да се почувствате по-щастливи.

Поемете отговорност за собствения си живот

Не е необичайно човек да почувства притиснат поради това, че трябва да прави неща, които се изискват от обществото, приятелския му кръг, семейството и други важни за него хора.

Човекът е социално същество и той трябва да се бъде част от някаква общност, за да се чувства сигурен.

Това обстоятелство има много просто и в същото време естествено обяснение, което се корени в много дълбока древност, когато хората са разполагали с няколко възможни инструмента да се защитят от заобикалящите ги хищници.

Тогава единственият начин човек да остане в безопасност е да се присъедини към група от хора или племе. Ако е някой е напуснел групата, той в повечето случаи не е могъл да оцелее сам.

Днес, този начин на мислене също все още е неизменна част от отношенията в общностите от хора, въпреки че сега на дневен ред е повече емоционалното, отколкото физическото оцеляване.

Желанието ни да угаждаме на другите, дори и на подсъзнателно ниво, е напълно естествено. Въпреки това, е важно да си припомняме, че всеки от нас е ценен сам по себе си със своите желания и личностни качества.

Изграждането на собствен модел за начин на живот, кореспондиращ със собствените убеждения, като например при избор на професия или интимен партньор, е основният начин за подобряване на цялостното усещане за благосъстояние.

Хранете се добре

Храните, които консумираме оказват огромно въздействие, както върху тялото, така и върху психическото състояние.

Докато някои храни ни помагат да постигнем емоционално равновесие и спокойствие, то други ни карат да се чувстваме силно развълнувани и депресирани.

И затова важна стъпка по пътя към постигане на трайно щастие, е да обръщаме внимание на това, с което ежедневно се храним.

Трябва да избираме предимно пресни и по-възможност, произвеждани по естествен начин храни, за отглеждането на които не са прилагани големи количества изкуствени торове, което е трудна задача в България, но не е невъзможна.

Освен това плодовете и зеленчуците, третирани с пестициди, както и месото от отглежданите за търговска цел животни съдържат голямо количество хормони и химикали, които с течение на времето започват да дават отражение върху здравето ни и е възможно да предизвикат хронична депресия.

Но понякога досегът с подобни храни, особено в България, е неизбежен, тъй като голяма част от месото е вносно, а и няма как да изпращаме за лабораторен анализ всяка една храна, която поглъщаме.

Тренирайте

Именно, поддържайки физическа активност ще се предпазим от вредните храни, от които в повечето случаи няма как да избягаме.

По време на тренировка се стимулира освобождаването на два важни хормона в тялото – ендорфин и допамин, които са с двойна функция и освен хормони са и невротрансмитери.

Присъединете се към доброволческа организация

Когато човек прави нещо безкористно за другите, след време той започва да оценява живота си по-положително. Освен това, посвещавайки времето си на обществено значима кауза, ще открием и съмишленици. Това е от съществено значение, тъй като положителното социално взаимодействие е много важно за постигането на пълно щастие.