Съгласно наскоро проведено европейско проучване, малко повече от половината от всички мъже страдат от еректилна дисфункция или импотентност. Около 40% от мъжете на 40-годишна възраст се опитват да се преборят с потискащото самочувствието им състояние. А при 70-годишните това съотношение достига до 70.

Средствата за лечение на това състояние, които предлага конвенционалната медицина са медикаменти, помпи, импланти, хирургия, но много мъже предпочитат естествените природни начини за справяне с импотентността.

За щастие, въз основа на резултатите от научните изследвания, може с висока степен на сигурност да се заключи, че някои от естествените начини за лечение на ЕД са също ефективни.

1. Червен женшен и златен корен

Ефективността на тази билка при импотентност категорично се потвърждава от резултатите от проведено солидно научно изследване.

През 2008г. учените направили мета-анализ на данните от седем проучвания, изследвали действието на женшен при еректилна дисфункция.

Дозировката, която приемали участниците в тях била между 600-1000 мг. три пъти дневно. Учените направили мета-анализа достигнали до заключението, че са налице солидни доказателства, потвърждаващи ефективността на червения женшен при лечение на еректилна дисфункция.

От резултатите на проучване със сравнително малък брой участници, публикувано през 2005 г. също се установява, че златният корен може да увеличи продължителността на ерекцията, която при импотентност мъжът не е в състояние да задържи достатъчно дълго.

На 26 мъже от общо 35, участващи в проучването, бил осигурен прием на 150-200 мг. екстракт от златен корен ежедневно в продължение на 3 месеца.

В края на периода се установява съществено подобрение на еректилната функция. Дори някои от участниците сравняват твърдостта на пениса си с тази през младежките си години.

2. Дехидроепиандростерон /ДХЕА/

Естественият хормон, синтезиран от надбъбречните жлези /ДХЕА/ може да бъде превърнат в естроген и тестостерон в организма. Учените, произвели хормона естествено от див сладък картоф и соя.

Резултатите от проведеното европейско проучване показаха, че мъжете с ЕД е по-вероятно да са с понижени нива на ДХЕА. 40 мъже, участвали в други научно изследване, проведено през 1999 г., в което половината от тях получавали 50 мг. от хормона под формата на хранителна добавка.

Другата половина приемали хапче плацебо веднъж дневно в продължение на 6 месеца. Вероятността мъжете, които приемали ДХЕА да получат и поддържат ерекция многократно се увеличила.

3. L- аргинин

Аминокиселината, която е естествено налична в организма, подпомага функцията на азотния оксид, който отпуска кръвоносните съдове и така всъщност се улеснява получаването и поддържането на ерекция.

През 1999 г. учени, провели проучване сред мъже с ЕД. При 31% от тези които, приемали по 5 гр. на ден L-аргинин, се наблюдавало значително подобряване на сексуалната функция.

Друго изследване, проведено през 2003 г., показа, че при прием на L-аргинин /1.7 гр./ден/в комбинация с пикногенол – растителен продукт, извлечен от кората на европейския бор Пиния /40 мг., 2 до 3 пъти на ден/ се възстановила еректилната функция на до 80% от участниците и на до 92.5% след 3 месеца.

4. Акупунктура

Въпреки че резултатите от проучванията са смесени, прекалено много са описаните положителни резултатите от прилагането на акупункура за лечение на импотентност. Например при анализ на резултатите от изследване, проведено през 1999 г. се установява, че акупунктурата подобрява ерекцията и възстановява сексуалната активност на 39% от мъжете, взели участие в проучването.