Ако желаете да общувате с някого и той говори език, който вие не знаете, трябва само да се засмеете. Смехът е форма на комуникация, която е всеобщо призната, а това предполага, че е изключително важна за цялото човечество.

Смята се, че смехът е възникнал още преди хората да усвоили говорните умения и като забавен начин майките да общуват с децата си или като форма на игра или за укрепване на взаимоотношенията между хората. Дори и сега, сякаш мозъкът ни е обучен и започваме веднага да се усмихваме или да смеем, когато чуем другите да го правят.

И все пак смехът представлява до голяма степен неволна реакция. Той не е нещо, което може да се насилвате да правите. А се предизвиква от определени процеси в мозъка, като начинът на дишане, израженията на лицето, а дори и от мускулите на ръцете и краката

От изключително значение за поддържането на добро здраве е да се смеем всеки ден. А също така смехът е много странен и загадъчен, което го превръща в една от най-интересните реакции на психиката на човека.

4 невероятни факта за смеха

1. Плъховете се смеят, когато ги гъделичкат

Плъховете се смеят, когато ги погъделичкат и колкото повечето си играеш с тях, толкова повече те се смеят. Психологът Джак Панксеп за първи път е наблюдавал смях на плъхове през 1990 г.

Но е необходимо специално оборудване, за да бъде уловен. Можем да установим дали един плъх се смее по това, че максимално е разтегнал тялото си.

2. Човек е по-предразположен да се разсмее, когато е сред други хора, а не когато чете вицове

Ако се засмеете, то най-вероятно това ще се случи, когато сте в компания, според проучване на експертът д-р Робърт Провайн. Това, което кара повечето хора да се засмеят е друг човек, а не шега или смешен филм.

Проучването е проведено сред 1200 души, които трябвало да се засмеят в обичайната си среда – тази, в която прекарват по-голямата част от деня си.

И Провайн и екипът му установили, че вероятността човек да се засмее, след като прочете виц е между 10 и 20%. Но когато е сред други познати хора и приятели вероятността да засмее е 30 пъти по-голяма, отколкото, когато е сам.

В повечето случаи смехът е последван от на пръв поглед напълно банален коментар или от само леко комичния му начин на изразяване

От това може да се направи заключение, че изражението на лицето и начинът на изразяване на човека са много по-важни за предизвикване на смеха от самият смешен факт – било то виц, смешен клип и др.

3. Мозъкът разпознава фалшивият смях

Изследванията на професор Скот са показали, че мозъкът може да открие разликата между реалния и умишления смях. Когато чуем фалшив смях, се наблюдава повишена активност в предния междинен префронтален кортекс на мозъка, който ни помага да разбираме емоциите на другите хора. А това предполага, че мозъкът автоматично започва да търси причината затова защо някой се смее умишлено.

4. Смехът е заразен

Звукът от смеха активира зони в предмоторната корова област на мозъка, които регулират движенията на лицевите мускули, като това представлява един вид подготовка за предстоящия смях.