Цивилизацията създаде не само комфорт на човечеството, но и създаде условия за развитие на множество здравословни проблеми.

И всичко произхожда от противоречията с природата, в условията на които се е формирало всичко живо, включително и човека.

1. Липса на глад

В условията на дивата природа гладуват всички животни, например за тези, които обитават гората не съществува 3-разово хранене, пълноценни закуски, обеди и вечери.

Дълго време животно може да изпитва глад, особено през зимата, когато източниците на храна са малко.

Преди десетки хиляди години човек също е изпитвал постоянен недостиг на храна. Човешкият организъм се е формирал и под въздействието на този фактор.

Когато тялото изпитва глад, се активират процесите на автофагия – самоизяждане.

Когато клетките не получават храна отвън, започват да смилат собствения си преработен белтък, продуктите от разпада и други източници на белтъци в организма.

Тоест на първо място се разграждат продуктите от разпада и токсините, което всъщност е полезно за организма.

Изключването на фактора глад поставя организма в неадекватни условия. Така възникват нарушения във функцията на определени органи и системи, развиват се хронични болести.

За да се избегнат неблагоприятните последствия е необходимо да се яде по-малко и периодично да се гладува.

В 95% от случаите причина за наднорменото тегло са обичайните навици и начинът на живот.

2. Липса на физически натоварвания

Когато човек извършва физически труд, то клетките с времето започват да изпитват недостиг на кислород. Това състояние се нарича хипоксия на физическото натоварване.

Всички животни и бозайниците имат адаптационни механизми към недостига на кислород.

Те са налични и при човека, но при условие, че се движим изключително малко, тези механизми не се активират, което отново поставя организма в неадекватна ситуация.

Поради липсата на хипоксия на физическите натоварвания в организма по-бавно сработва обмяната на веществата, човек започва да трупа килограми, с течение на времето е възможно развитие на сърдечно-съдови заболявания и на захарен диабет.

3. Изобилие от месни продукти

За поддържане на добро здраве на човек са му необходими – ксенобиотици – чужди за организма вещества.

Но не се съдържат в месото, тъй като белтъкът на свинята, кравата и птицата не е чужд за нас, и организмът го преработва без проблем. Чужди за нас са бактериите, гъбите и растенията.

В последните се съдържат тези ксенобиотици, които при попадането в организма активират механизмите по обезвреждане на чуждите продукти.

Така организмът започва да се избавя не само от ксенобиотиците, но и от собствените си токсични вещества, които периодично се натрупват в него.

Месната храна и т.нар. фаст фууд не съдържат ксенобиотици, поради тази причина при тяхната употреба в организма не се активират механизмите за обезвреждане на токсичните вещества.

4. Липса на екстремни температури

Ако застудее? Можем да се облечем топло или да включим печката. А ако стане горещо, то може да пуснем климатика. Така организмът губи тренинг за адаптацията към температурния режим.

Терморегулацията е един от основните физиологични механизми, създали се в хода на еволюцията. И ако редовно не поставяме организма в температурен шок – както на студено, така и на топло, то той спира да се чувства в адекватни условия.

Отчитайки гореизложеното, можем да си направим извод, че за да бъдем здрави, трябва да се храним по-малко, периодично да гладуваме, да приемаме предимно растителна храна и да се закаляваме.