Сьомгата е риба, която може да бъде намерена във всеки магазин.

Тя е добре позната на хората, които тренират редовно, поради високото си съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини.

Сьомгата, също така, е и много богата на витамини А, В които са много полезни за здравето.

Тук ще ви опишем 5-те най-големи ползи за здравето, които сьомгата ни предоставя.

  1. Регулира кръвната захар

Сьомгата е добър източник на селен и както вече по-горе споменахме – на витамин D и омега-3 мастни киселини.

Когато тези три продукта работят заедно, те действат като много силна комбинация, която намаля чувствително нивата на инсулин в организма.

Това помага при усвояването на различен вид захари или продукти, които ги съдържат в изобилие.

  1. Поддържа сърдечно-съдовата система в добро здраве

Сьомгата и нейните омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на лошия холестерол, подобряване на гъвкавостта на артериите и за подсилването на сърдечните мускули.

Сьомгата, също така, съдържа незаменимите аминокиселини, които помагат при поправянето на щетите, нанесени на сърдечно-съдовите тъкани.

Човешкият организъм се нуждае от 20 на брой аминокиселини, но синтезира в себе си само 12 от тях.

Останалите 8 трябва да си набавим сами чрез храни, напитки и хранителни добавки. Ето защо сьомгата е толкова силно предпочитан продукт сред трениращите активно.

Освен че е нискокалорична и богата на протеини, тя помага на тялото в много отношения, като ни набавя част от аминокиселините, които не произвеждаме сами.

  1. Намалява риска от рак

Сьомгата, освен всичките си полезни свойства, може да намали и риска от рак.

Наскоро излязоха резултатите от проучване на шведски изследователи, което е протекло 30 години.

30 мъже са били наблюдавани за последните три десeтилетия, а резултатите показаха, че мъжете, които ядат мазни риби редовно, са с до 33% по-предпазени, спрямо другите, които не са включили риба в диетата си, от рак на простатата.

Не се притеснявайте, когато чуете израза "мазна риба"! Риба, която да не е с поне малко тлъстини, просто не съществува.

Не е възможно създание, което не остава в покой и цял живот извършва движения в неблагоприятна среда (плуването оказва съпротивление, заради движенията, които биват извършвани във водата) да навреди на здравето ви, защото се класифицира като мазно.

В самия състав на рибите е заложено те да носят определено количество мазнини, но какви мазнини?

Омега-3 мастните киселини или т.нар. „добри мазнини” са изключително полезни за здравето ни. Те се борят с наситените мазнини, които са полепнали по тялото ни и ни правят дебели ,предпазват сърдечно-съдовата ни система и честата им консумация води до редуцирането на наднорменото тегло.

А сьомгата е една от най-полезните риби, благодарение на състава на своите омега-3, ето защо ние от Lechenie.bg решихме да ви покажем цяла статия по тази тема.

  1. Идеална храна за мозъка

Сьомгата е богата на полезни вещества храна и както вече споменахме омега-3 мастни киселини, които освен всичко, играят и ключова роля за действието и здравето на мозъка.

Те съдържат антивъзпалителни компоненти, които успешно предпазват от всякакви ни заобикалящи заболявания, поразяващи нашия мозък.

За това не се притеснявайте, ако сьомгата ви е любима риба, може съвсем спокойно да консумирате по 3-4 порции на седмица.