Докторите препоръчват да почакате 6 седмици преди да възстановите сексуалния си живот след раждане. Това обаче е академичен въпрос. На теория, тялото се нуждае от това време за да се възстанови от болките от раждането.

На практика обаче, е възможно вашето либидо да остане много ниско за по-дълъг период от време. Вашия любим най-вероятно ще прояви разбиране, а и във повечето случаи мъжете са подготвени за това предварително.

Напълно е нормално сексуалното ви желание да бъде значително понижено дори и след като въпросните 6 седмици изтекат.

Важно е да поддържате комуникация с партньора си, да говорите за това как се чувствате и да не позволявате липсата на близост под чаршафите да се прехвърли и в личния ви живот.

Някои проучвания показват че след раждане жените могат да изпитат намалено желание или пълна липса на желание за секс, дори и в продължение на три месеца след раждането.

Намаленото либидо може да се дължи на различни фактори, включително преумора, психологически страхове и безпокойства, отвлеченост на вниманието и разбира се хормонални промени.

Трябва да запомните обаче едно нещо: това намалено желание е само временно. След известно време и с подходящото предразполагане от страна на вашия партньор вие можете да възстановите пълноценните си взаимоотношения.

Ето и четирите най-често срещани причини за намалено желание след бременност:

1. Умора

Това е може би най-очевидната причина. Независимо дали жената е родила по естествен път или със секцио, тя ще се нуждае от известно време да се възстанови.

След появата на бебе в семейството младите родители обикновено концентрират толкова много време и енергия в отглеждането му, че рядко имат желание и енергия за секс.

Повечето скоро родили майки споделят, че предпочитат да посветят малкото си свободно време на почивка.

2. Хормонални промени

Бременност, раждане и грижи отварят “торбата с хормонални промени”.

На практика, кърменето се отразява на сексуалното желание на жените като понижава нивата на техните хормони, което според някои експерти е с цел по-естествен начин да се осигури здраве на новото поколение.

При някои наскоро родили майки дори се наблюдава лека анемия, която причинява умора и намалява сексуалното желание.

3. Психологически страх

Има психологически фактори които намаляват сексуалното желание на жените след раждане.

Напълно е възможно наскоро родилата жена да изпита чувство за ниска самооценка и страх, че нейният партньор няма да се наслаждава на секса повече заради някои изменения на нейната вагина.

Има също и друга причина, която може да провокира липса на желание за секс и това е страхът от евентуална нова бременност.

Въпреки това, основната част от проблема може да се дължи на следродилна депресия, която се счита за най-голямата причина за липса на желание за секс след раждане.

4. Отвличане на вниманието

Новороденото бебе нормално отнема огромна част от времето на майка си, особено когато трябва жената да се събужда посред нощ за да го храни и да му сменя пелените.

Всичко това може да изтощи жената до степен, че тя напълно да откъсни вниманието си от партньора си и от нейните собствени сексуални нужди.

Парньорите на скоро родили майки трябва да мобилизират цялото си разбиране и търпение, особено имайки предвид натоварения график покрай бебето.