Ох, думата с Ц. Целулитът не е нещо, от което трябва да се срамуваме, защото, нека си го кажем, много от нас имат такъв проблем.

Действително, смята се, че целулитът засяга средно 90 на сто от жените в края на 20-те, 30-те и 40-те им години, без значение дали спортуват и се хранят здравословно, или не стават от дивана и наблягат на пиците и пържените картофки.

Все пак по-предразположени към портокаловата кожа са тези, чиято храна изобилства от въглехидрати. Значение има е наследствената предразположеност.

Има още няколко сериозни фактора, които имат отношение към появата на целулита. Но нито един от тях няма значение, когато просто искате да се отървете от неприятните трапчинки по кожата, които я карат да изглежда като кора от портокал.

Известно е, че целулитът не е просто козметичен дефект. Според специалистите, портокаловата кожа е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което поразява едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността на кожата. Наименованието му е гиноидна липодистрофия, което в превод означава дистрофия на мастната тъкан при жените.

Тези четири природни средства против целулит може да ви се струват много странни, но практиката показва, че всъщност са много ефективни.

Краставици

Има няколко причини да обичаме краставиците. Те са хидратиращи, заради богатото си съдържание на вода, и богати на витамини.

Краставиците се използват и за лечение на целулит. За целта ги нарежете на кръгчета, с които наложете проблемната зона.

Тази терапия позволява на фитохимикалите в краставиците да въздействат върху колагена, който държи кожата стегната. Това може да доведе до почти мигновено намаляване на видимите дефекти, вследствие на целулита.

Утайка от кафе

Кофеинът разширява кръвоносните съдове като по този начин подпомага стягането на външните тъкани на кожата. За целта положете утайката върху засегнатите от целулит участъци от кожата.

Тази терапия помага за освобождаване на тялото от токсините, както и за подобряване на метаболизма и ускоряване на изгарянето на мазнините.

Процедурите с утайка от кафе са евтини и прости и могат да се извършват в домашни условия. Просто съчетайте отпадъка от кафето с някои от любимите си кожни масла, като например бадемово или маслиново, и сте готови!

Бани с водорасли

Таласотерапията е открито във Франция лечение, което се използва при полагането на грижи за кожата. То включва топла вода и водорасли - може да се прави във вана, или да се постави върху кожата във вид на обвивка.

Водораслите имат огромно съдържание на йод, което увеличава функцията на щитовидната жлеза и стимулира притока на кръв към кожата. По този начин щетите от целулита се минимизират.

Желатин

Консумирането на желатин, който не съдържа захар, има много здравословни ползи и благоприятни ефекти за здравето.

Той е и невероятно ефективен за увеличаване на производството на колаген. Желатинът на прах може да се намери във всеки магазин за здравословни храни и повечето магазини за хранителни стоки.

Необходимо е просто да сложите малко желатин в любимата си напитка веднъж дневно, за да се противодейства на колагенния дефицит. До голяма степен тъкмо той е виновен за появата на целулит.