Здравето ни представлява такава ценност, която не можем да купим и още повече да продадем. Въпреки това всеки от нас може да запази доброто си здраве дълги години.

И, както гласи старата народната мъдрост „Здравият бедняк е значително по-богат от всеки боледуващ милионер.“ Повечето от нас вероятно ще се съгласяват, че това е абсолютна истина.

Нищо на този свят не може да се сравни с такава ценност, каквато е здравето, а с мъжкото здраве – още повече. Много от нас ще кажат, че са слушали подобни истина хиляди пъти.

Но факт е, че много мъже дори и не се опитват да променят по какъвто и да начин собствения си начин на живот. А мъжките вредни навици като тютюнопушенето и редовното прекаляване с алкохола са се превърнали в нещо като зъл, въплътил се в мъжкото съзнание.

Още повече, че много от тях просто не се замислят за реалните последствия, които биха могли да им нанесат – злоупотребата със спиртни напитки, прекомерната употреба на нездравословна храна.

Следва да се отбележи, че никотинът притежава свойството да въздейства на мъжкия полов член. И когато един мъж се сблъсква с какъвто и да е проблем от сексуален характер, за да го разреши и да подобри сексуалната си функция, то е необходимо просто да спре с цигарите.

За съжаление, този метод със сигурност не допада на всички мъже, основно поради мързел или просто нежелание за борба с вредния навик.

Какви могат да бъдат последствията от постоянната употреба на големи количества никотин?

Най-ранното предупреждение за появяваща се опасност е, разбира се, епизодичното отсъствие на ерекция.

Редно е да посочим, че не всички пушачи са зависими от никотина, някои от тях го правят за удоволствие, като това се установява чрез тест за никотинова зависимост, който се оказва отрицателен, тоест те могат да откажат цигарите, когато пожелаят.

Това е важно уточнение, тъй като не е задължително, когато един мъж пуши цигари задължително да страда или да е изложен на риск от еректилна дисфункция.

Отдавна е доказано, че невъзможността за задържане на ерекция се счита за основен предвестник за развитие на инфаркт или инсулт.

Следва да се осъзнае, че постоянното пушене може да доведе до съществено увеличаване на риска от развитие на опасни сърдечно-съдови патологични състояния или заболявания, които на свой ред, също в определен момент могат да станат причина за импотентност.

Обикновено в самото начало на развитие на тютюневата зависимост по стените на всички кръвоносни съдове /съдовете на мъжкия полов орган не са изключение/ могат да се появят опасни атеросклеротични плаки.

След време, възможно е да изминат и години от началото на развитието на атеросклерозата, съществено се понижава притока на кръв към тъканите, което предизвиква хипоксия, тоест недоимък на кислород.

Впоследствие поради намаляване на кръвоснабдяването се понижава и секрецията на мъжките полови хормони, което резултира в понижаване на сексуалното желание, т.нар. либидо.

Освен това за никого не е тайна, че пълноценните семейни отношения, близостта и уюта, а също и удовлетворението от близост със заклет пушач винаги се намират в опасност. Днес много семейства се разпадат именно поради развитието на проблема с неудовлетворението от пълноценни сексуални отношения.

Понякога семейства се разпадат вследствие на проблеми със зачеването на деца, които често съпровождат заклетите пушачи и зависимите от никотина.