Лоша миризма от устата? Звучи като адска сцена от роман на Толкин и не е твърде далеч от истината. Това, което лекарите наричат лош дъх, е изпитвано от всеки и този, който ви каже, чу сутрин устата му ухае на рози, просто ви лъже. Но при един от четирима души лошият дъх е хроничен, и за съжаление, социален проблем.

Според Американската стоматологична асоциация, лошият дъх, известен също като халитоза, се причинява от бактерии в устата, по линията на венците и на езика.

Лошият дъх може да е причинен и от някои храни като лук и чесън, от заболяване на венците или натрупване на плака, при сухота в устата, поради дишане през устата или дехидратация, която намалява количеството на слюнка в устата и забавя естествената система за почистване на устната кухина.

Лош дъх причиняват и някои заболявания като диабет, синузит или белодробни инфекции, бронхит, както и гастроезофагеална рефлуксна болест.

За да освежите дъха си, трябва да започнете да си миете зъбите най-малко два пъти на ден, както и да почиствате езика си. Това е много важно и редовното почистване на езика премахва лошия дъх при 74-94 процента от хората.

Освен устната хигиена, има ооще няколко трика, с които можете да победите лошия дъх:

Яжте кисело мляко

Едно проучване, публикувано в сп. „The Journal of Clinical Microbiology” съобщава, че видовете бактерии, които са в устата на хората с лош дъх са различни от тези със здрави усти.

Един от най-простите нарушителите е щамът на стрептококите. Последните изследвания показват, че приемането на пробиотици намалява значително тяхното действие.

Консумацията на кисело мляко е добър начин да получите пробиотици в храната си и то без да се налага да приемате хранителни добавки.

Дъвчете дъвка с ксилитол

Ново проучване, публикувано в списание „Clinical Oral Investigations” показва, че дъвченето на дъвка с ксилитол сериозно намалява количеството на тези същите миризливи стрептококови бактерии.

Според авторите на други изследвания, дъвченето на дъвка с ксилитол може да намали количеството на видима плака след четири седмици, а също и да накара лошия дъх да изчезне, тъй като дъвката влияе върху стрептококовите бактерии.

Според трето проучване, дъвченето на всякакъв вид дъвка за 15 минути може да премахне съединенията, виновни за лошия дъх, средно със 17 на сто.

Яжте магданоз и мента

Изследователи от Охайо, които са се опитали да открият кои храни премахват миризмата на чесън в устата, открили решение. То е в яденето на магданоз и листа от мента, които намаляват значително летливите съединения в чесъна, виновни за неприятната миризма, като алил метилдисулфид, диалил дисулфид, алил-тан и алил метилдисулфид.

Учените открили също, че резенчета ябълка и спанак са ефективни при намаляване на миризмата на дъха с аромат на чесън.

Пийте зелен чай

Зеленият чай е мощно антимикробно средство. Изследователи от Канада са установили, че пиенето на зелен чай може да премахне изцяло лошия дъх.

Зеленият чай силно намалява количеството на летливи серни съединения или VSCs, които идват от бактериите в устата. Те се разграждатвърху зъбите и езика. Полифенолите в зеления чай действат като дезинфектанти в устата и я дезодорират.