Никой друг хранителен продукт не създава толкова силно лятно усещане, колкото сочната и ароматна диня. Тя има изключителен освежаващ вкус и аромат, но също така и придава много колоритен и свеж вид на цялата лятна трапеза благодарение на живите си и наситени цветове.

Работата е там, че динята предлага много повече от приятен аромат. Тя идва на масата с куп неподозирани ползи за нашето здраве. Със своите 45 калории, една порция диня може да ни зареди с 20% от нужното количество витамин С за деня, както и 17% от необходимия витамин А.

И това не е всичко. Динята е много богата на диетични фибри, които силно благоприятстват храносмилането, както и калий - минерал, който помага да поддържаме ниски нива на кръвното налягане. Не е изненадващо, че има цял месец посветен на динята - юли.

Съдържа повече ликопен от суровите домати

В една купичка с диня се съдържа 1,5 пъти повече ликопен в сравнение със същото количество пресни домати (6 мг при динята в сравнение с 4 мг при доматите). Това е много важно, защото ликопенът е считан за супер антиоксидант с много силно неутрализиращо въздействие върху свободните радикали, които увреждат клетките и отслабват имунната система.

Масово се счита, че ликопенът, който традиционно се среща в червените плодове и зеленчуци, може да предотврати редица сърдечни заболявания и няколко вида рак. За да се възползвате максимално от ползите от динята, тя трябва да се съхранява правилно. Дръжте я в сенчесто и прохладно помещение, далеч от пряка слънчева светлина.

Диня

Сокът на динята лекува мускулни болки

Испанско проучване показва, че динята, и по-точно нейният сок, има много успокояващ ефект върху мускулите след тежка и натоварена тренировка. Това се свързва основно с веществото ситрулин, което понижава кръвното налягане и подобрява работата на артериите.

Ефектът на успокояване и отпускане на кръвоносните съдове дори кара някои американски учени да считат, че динята има ефект подобен на този на виаграта. Но за да се възползвате от тази положителна страна на динята, трябва да знаете как да го направите - имайте предвид, че веществата, които оказват въпросния ефект, се намират основно в кората.

 

Динята е и плод, и зеленчук

От една страна динята е плод известен със сладкия си нектарен вкус, но от друга страна тя може да се причисли към семейство тиквови, към които спадат също така тиквата и краставицата.

 

Динята е силно хидратираща

Динята е едно от най-мощните хидратиращи средства. Нейното водно съдържание достига цели 91,5 % или повече от всеки друг плод. Това може и да не ви се струва голяма работа, но само помислете колко негативен ефект има дехидратацията върху човешкото тяло и после ще говорим пак.

Проучване публикувано в списнието The Journal of Nutrition споменава за някои от негативните ефекти на обезводняването. Според проучването дори и леките форми на дехидратация могат да причинят главоболие, влошено настроение, неспособност за концентрация и други неприятни симптоми

 

Динята има и жълта разновидност

Може да не ви се вярва, че има дини, които не са червени или розови отвътре, но наистина има и други разновидности. Всъщност жълтата разновидност е изключително сладка, дори по-сладка от познатата ни червена диня, а вкусът и наподобява мед.

Интересно е, че на пръв поглед отвън те са напълно еднакви, така че е трудно да се различат освен ако в магазина не ви посочат, че имат от тези дини. Единственият недостатък на жълтата диня е, че всички проучвания до сега са правени върху червени дини и на практика почти липсва информация за ефектите и ползите на жълтата разновидност.