Аортна аневризма представлява локализирана издутина на основната артерия на тялото. През аортата преминава богатата на кислород кръв от сърцето към останалата част от тялото. Частта от аортата, където се намира аневризмата, е претоварена и слаба и затова е възможно в тази зона да се появи руптура.

Ако тази издутина наистина се спука, това може да доведе до силен вътрешен кръвоизлив и в резултат на това да настъпи бърза смърт. Аневризми могат да се формират по цялото протежение на аортата, но най-често се развиват в областта на корема /коремна аортна аневризма/. Възможно е да се формират и в горната част на тялото /гръдна аортна аневризма/. Те се определят като възходящи или низходящи.

Какви са симптомите при аортна аневризма

Повечето разширения на аортата не предизвикват симптоми. Обикновено се откриват при изследвания или тестове, които се извършват по съвсем друга причина. Хората, които развиват симптоми, се оплакват от общо неразположение – подуване на корема, болки в гръдния кош или гърба. Симптомите най-често се появяват и след това внезапно отшумяват или в по-редки случаи са постоянни.

В най-лошия случай аневризма може да се спука или да се появи руптура. От това произтича силна болка и кървене и е възможно да доведе до смърт до няколко минути или часа.

Издуването на аортата може да причини и други сериозни проблеми. Кръвният поток често се забавя в издутата част на основната телесна артерия и резултира в образуването на тромби.

В случай, че тромбът се откъсне от аневризма в областта на гръдния кош, е много вероятно да достигне мозъка и да предизвика инсулт. Тромбите, които се откъсват от коремна аневризма, могат да блокират притока на кръв към корема и краката.

От какво се причинява?

Стената на аортата обикновено е много еластична. Тя може да се разтяга и след това да възвръща нормалната си форма, колкото пъти е необходимо, за да се адаптира към движение на кръвта.

Имайте предвид, че при налични здравословни проблеми като хипертония и атеросклероза /втвърдяване и стесняване на някои артерии/ стените на артериите отслабват. С течение на времето поради напредването на възрастта стените на артериите загубват своята еластичност и е възможно да се издуят и да формират аневризма.

Лечение на аневризма на аортата

Лечението се определя в зависимост колко е голяма издутината и колко бързо се разраства. Ако е много голяма или се увеличава много бързо, тогава е необходима операция, за да се коригира. Хирургът ще коригира увредената от аневризмата артерия като постави стент.

По малките на размер аневризми рядко се появяват руптури и обикновено се лекуват с лекарства против високо кръвно налягане като бета-блокерите например. Това лекарство помага за понижаване на кръвното налягане и натискът върху отслабената артериална стена намалява. Ако не бъде направена операция, ще бъде наложително да се подлагате на различни диагностични процедури, за да се проследи дали издутината на аортата не нараства.

Но дори и ако аневризмата не нараства, вие сте изложени на риск от сърдечни проблеми. Лекуващият ви лекар ще ви препоръча да спортувате редовно, да се храните с щадящи сърцето храни и да спрете тютюнопушенето.

Възможно е да ви бъдат предписани и лекарства за понижаване нивата на холестерола с ниска плътност в кръвта, тъй като именно той се отлага по стените на кръвоносните съдове и увеличава риска от формиране на тромби.