Аортна аневризма представлява локализирана издутина на основната артерия на тялото.

През аортата преминава богатата на кислород кръв от сърцето към останалата част от тялото. Частта от аортата, където се намира аневризмата, е претоварена и слаба и затова е възможно в тази зона да се появи руптура.

Ако тази издутина наистина се спука, това може да доведе до силен вътрешен кръвоизлив и в резултат на това да настъпи бърза смърт.

Аневризми могат да се формират по цялото протежение на аортата, но най-често се развиват в областта на корема /коремна аортна аневризма/.

Възможно е да се формират и в горната част на тялото /гръдна аортна аневризма/. Те се определят като възходящи или низходящи.

Какви са симптомите при аортна аневризма

Повечето разширения на аортата не предизвикват симптоми. Обикновено се откриват при изследвания или тестове, които се извършват по съвсем друга причина.

Хората, които развиват симптоми, се оплакват от общо неразположение – подуване на корема, болки в гръдния кош или гърба. Симптомите най-често се появяват и след това внезапно отшумяват или в по-редки случаи са постоянни.

В най-лошия случай аневризма може да се спука или да се появи руптура. От това произтича силна болка и кървене и е възможно да доведе до смърт до няколко минути или часа.

Издуването на аортата може да причини и други сериозни проблеми. Кръвният поток често се забавя в издутата част на основната телесна артерия и резултира в образуването на тромби.

В случай, че тромбът се откъсне от аневризма в областта на гръдния кош, е много вероятно да достигне мозъка и да предизвика инсулт. Тромбите, които се откъсват от коремна аневризма, могат да блокират притока на кръв към корема и краката.

От какво се причинява?

Аортната аневризма е сериозно състояние, което води до разширение на аортата, основният кръвоносен съд, отговарящ за преноса на оксигенирана кръв от сърцето към останалите части на тялото. Процесът на образуване на аневризмата е сложен и често се свързва с различни здравословни фактори.

Нормалната еластичност на стената на аортата играе ключова роля в поддържането на стабилността на този голям съд.

Способността на аортата да се разтегли и след това да се стегне е от съществено значение за поддържането на нормалното кръвообращение. С течение на времето и под влиянието на различни фактори, тази еластичност може да бъде компрометирана.

Хипертонията, или високото кръвно налягане, е един от главните фактори, допринасящи за развитието на аортна аневризма.

Постоянното налягане на стените на артериите поради високото кръвно налягане може да доведе до тяхното износване и загуба на еластичност. Атеросклерозата, състояща се в утвърдяването и стесняването на артерии поради депозити от холестерол и други вещества, също може да играе роля в този процес.

С течение на възрастта структурните промени в стената на аортата се задълбочават. Нормалната физиология се променя, и стената на аортата губи част от своята еластичност.

Този естествен процес прави аортата по-уязвима към различни стресови фактори, които могат да предизвикат образуването на аневризма.

Трябва да се подчертае, че аортната аневризма често протича без симптоми до момента на сериозни проблеми, като разрив или пукнатина на аневризмата.

Поради това е от съществено значение редовно да се проверява кръвното налягане и да се следи за фактори на риска, като хипертония и атеросклероза, които могат да бъдат контролирани чрез подходящи медицински и жизнени промени.

Лечение на аневризма на аортата

Лечението се определя в зависимост колко е голяма издутината и колко бързо се разраства. Ако е много голяма или се увеличава много бързо, тогава е необходима операция, за да се коригира. Хирургът ще коригира увредената от аневризмата артерия като постави стент.

По малките на размер аневризми рядко се появяват руптури и обикновено се лекуват с лекарства против високо кръвно налягане като бета-блокерите например.

Това лекарство помага за понижаване на кръвното налягане и натискът върху отслабената артериална стена намалява.

Ако не бъде направена операция, ще бъде наложително да се подлагате на различни диагностични процедури, за да се проследи дали издутината на аортата не нараства.

Но дори и ако аневризмата не нараства, вие сте изложени на риск от сърдечни проблеми. Лекуващият ви лекар ще ви препоръча да спортувате редовно, да се храните с щадящи сърцето храни и да спрете тютюнопушенето.

Възможно е да ви бъдат предписани и лекарства за понижаване нивата на холестерола с ниска плътност в кръвта, тъй като именно той се отлага по стените на кръвоносните съдове и увеличава риска от формиране на тромби.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от риска за аортна аневризма, е важно да приемем редовни медицински проверки, които включват измерване на кръвното налягане.

Ако страдаме от хипертония, следването на препоръките на лекаря за контрол на налягането е от съществено значение.

Здравословното хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и богато на плодове и зеленчуци може да помогне в поддържането на здравословното функциониране на съдовата система.

Въздържането от тютюнопушене и поддържането на подходяща физическа активност също са ключови фактори за предпазване от развитието на аортна аневризма.

Редовните консултации с медицински специалист и воденето на здравословен начин на живот играят решаваща роля в опазването на здравето на сърдечно-съдовата система.