Експертът по лидерство и автор на психологически бестселъри Тим Ийлмор по време на своите изследвания открил типичните грешки на родителите, които от най-ранна възраст програмират в децата неувереност и ограничават техните шансове да стават успешни в кариерата и личния живот.

Затова от екипа на Lechenie.bg препоръчваме на всички настоящи и бъдещи родители да се запознаят с идентифицираните от Ийлмор грешки, за да могат да ги избегнат.

1. Не даваме на децата си да рискуват

Ние живеем в свят, в който ни дебнат опасности почти на всяка крачка. Лозунгът „Безопасността преди всичко“ засилва нашите страхове от това да не загубим децата си, поради това ги заобикаляме със всеобща грижа.

Европейските психолози са установили, че ако децата не играят на улицата и ако поне веднъж не паднат и си обелят коленете, то в зряла възраст те по-често ще страдат от фобии.

Детето трябва да падне няколко пъти, за да разбере, че това е нормално. Тийнейджърите трябва да се преборят и да преживеят горчивината от първата си любов, за да придобият емоционална зрялост, без която е възможно да изградят дългосрочни отношения.

Изключвайки риска от живота на децата, родителите им пораждат в тях високомерие, арогантност и те често са с ниско самочувствие в бъдеще.

2. Твърде бързо им се притичваме на помощ

Днешното поколение от млади хора не е развило някои умения, които са присъщи за децата преди 30 години. Когато родителите твърде бързо идват на помощ на своите деца и обграждат детето си с прекалени грижи, те го лишават от необходимостта само да търси изход от сложните ситуации.

Рано или късно децата привикват към това винаги някой да ги спасява: „Ако аз греша или постигам целите си, то възрастните ще поправят това и ще се справят с последствията“.

Но в действителност светът на възрастните отношенията са устроени по съвършено различен начин.
Вашите деца ще се окажат напълно неподготвени за света на възрастните.

3. Възхищаваме им се твърде лесно

Движението за повишаването на личностната самооценка започна още с поколението на бейби-бумърите, а през 80-те години на миналия век то пусна корени и в образованието. Правилото „всеки участник получава кубче“ позволява на детето да се почувства особено.

Но изследванията на съвременните психолози показват, че такъв метод на поощрение има непредвидени последствия.

След известно време детето ще забележи, че единствените хора, които го смятат за забележително или по-добро от останалите деца – това са майка му и баща му, а другите хора изобщо не смятат така.

С времето такова дете се научава да мами, да преувеличава, да шикалкави, за да избягва неудобната реалност. И това се дължи на факта, че не е подготвено да се изправя пред трудностите.

4. Позволяваме на чувството за вина да засенчи доброто поведение

Детето ви не трябва да ви обича във всеки един момент. На него му предстоят много неприятности в живота, но за справянето с тях може да му попречи това, че е разглезено. Поради това казвайте на детето си „не“ и „не сега“, за да се научи то да се бори за своите желания и потребности.

5. Бъркаме интелектът и надареността със зрелостта

Интелектът често се използва като мярка за това до колко е зряло детето и в резултат родителите предполагат, че умното дете е готово за реалния свят.

Това не е така. Някои професионални спортисти и млади звезди на Холивуд, например, притежават огромен талант, но все пак се забъркват в публични скандали.

Не мислете, че вашето дете е талантливо във всичко.

Не съществува вълшебна възраст за създаване на отговорности или ръководство за това кога на детето могат да бъдат давани някакви свободи.
Но за ориентир могат да служат неговите връстници, ако те са много по-самостоятелни от него, вероятно вие го възпирате по пътя към независимостта.