В световен мащаб статистиката за новородените е, че на всеки 107 момичета, се раждат 100 момчета.

Пропорцията е почти равна. Как става така? Има ли фактори, които се отразяват върху пола на бебето?

Според Фиона Матюс, програмен директор в сферата на биотехнологиите и поведението на животните в университета на Ексетър, Обединеното кралство, назовава няколко изненадващи фактора, които могат да повлияят върху пола на бебето.

Ин-витро оплождане

Според проучване, проведено през 2010 г. от университета в Нов Южен Уелс, Австралия, полът на бебета, заченати чрез ин-витро, може да зависи от използвания метод за асистиране на репродукцията.

Изследователите установили, че процентът на мъжките бебета е намалял до около 49%, когато двойките избрали интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (когато сперматозоидите се инжектират директно в яйцеклетката).

Диетата на мама

Проучване, публикувано през 2008 г. в списание „Proceedings of the Royal Society B“, в което се твърди, че жените, консумиращи повече калории, зърнени храни за закуска и богати на калий храни по време на бременността си, са предразположени към раждане на момчета.

На следващата година, обаче, американските учени публикуват статия опровержение в същото списание, като посочват, че констатациите на предишното проучване са неоснователни и съветват читателите да игнорират подобен тип твърдения.

"Мисля, че най-важното нещо е всички жени да се хранят здравословно", казва Матюс, водещ автор на проучването. Ако една жена е с поднормено тегло и желае да яде малко повече, за да подобри шансовете си за момченце, като едновременно подобрява общото си здраве - не виждам нищо лошо в това."

Но да се ограничават калории в опит да се роди момиче, може да доведе до сериозна опасност за здравето на майката и бебето.

Семейната история

Хората често се опитват да отгатнат пола на бебето като броят момчетата и момичетата в семейството или братята и сестрите на всеки родител.

Изумени останали роднините и приятелите на британска двойка, която наскоро приветства първата си дъщеря, а семейството на бащата, в продължение на четири поколения повече от 100 години, се радвало само на синове. Предварителното определяне на пола чрез метода на наследственост не е достоверен.
Според Майкъл Чапман, "някои семейства могат да имат генетична предразположеност", въпреки че не са публикувани изследвания, които да подкрепят тезата, но според Матюс, "наличните данни показват, че това е просто съвпадение."

Време на зачеването

"Има доказателства, че сексуален контакт по-близо до овулацията увеличава шансовете да се роди момче", казва Чапман. "Смята се, че причината се дължи на сперматозоидите. Според изследванията, сперматозоидите, носители на Y-хромозоми, се движат по-бързо, но не живеят дълго време, колкото женските X-хромозоми.“

Тази теория обаче също е много оспорвана. Проучване от 1995 г., публикувано в списание „The New England Journal of Medicine”, не доказва, че времето на половия акт е от значение за определяне на пола.

Високите нива на стрес

През 2013 г. проучване на гръцките експерти установява, че в две години, след голямото земетресение на Закинтос, процентът на раждаемост значително намалява. Изследователите предполагат, че по-крехката Y-хромозома на сперматозоидите не оцелява в периоди, в които процентът на психологически стрес е прекалено висок.

Предполага се, че стресът влияе и на на хормоналните нива в тялото на майката, от което се определя гостоприемността към специфичната хромозома.