В магазините и супермаркетите днес има изобилие от напълно различни храни. В асортимента на хипермаркетите, а и не само, дори могат да бъдат намерени екзотични тропически плодове, при това през цялата година.

Въпреки това далеч не всички храни ние знаем как да ядем правилно. И това се отнася не само за екзотичните храни, но за най-обичайните на българския потребител. Може би повечето от вас ще се запитат какво може да бъде сложно при изяждането на една обикновена храна.

Нима е необходимо човек да е наясно с някакви правила и тънкости? Да, необходимо е.

В тази връзка избрахме за вас 5 храни, които повечето хора много обичат, но за съжаление невинаги консумират правилно. Важно е да се научим да извличаме максимална полза от тях и да постигаме максимално усвояване на хранителните вещества, които те съдържат.

1. Киви

Плодът е един от най-добрите източници на витамин С, на омега-3 мастни киселини и на антиоксиданти. Неотдавнашни изследвания показаха, че кивито е по-добре да се яде заедно с кожата. Така организмът си набавя още повече аскорбинова киселина и фибри.

Разбира се, в съвременните реалности е необходим разумен подход по този въпрос. Ако вие не се убедени в качеството на плода, който сте закупили, тогава е по-добре да не рискувате.

А ако някога ви се случи да почивате в някоя топла страна и сте убедени, че кивито, което сте закупили, е отгледано в естествени природни условия, например, в Нова Зеландия, Чили или в други страни износителки на този плод, тогава смело можете да го консумирате.

2. Броколи

Този зеленчук съдържа в своя състав голямо количество минерални вещества, витамини, особено от група В. Броколите положително влияят върху функцията на храносмилателната система и способстват за подобряване на състава на кръвта.

Много хора правят грешката да употребяват за храна само съцветието на този вид зеле. Но в стъблата се съдържат още по-големите количества от витамините А, С, К и полезни вещества, които подобряват и ускоряват естествените механизми за прочистване на организма.

3. Мляко

За млякото следва да се отбележи, че когато то е обезмаслено изобщо не е полезно за организма. Това е така, защото за да се премахне мазнините от него е необходимо да се добавят вещества, които не съм съвсем безвредни, макар и да са безопасни.

4. Месо и карамелизиран лук

Особено актуално е това за месото, което се приготвя на барбекю. Тази любима за много от нас „двойка“ всъщност е несъвместима, ако желаете да имате свеж вид и да запазите здравето си.

Това се дължи на факта, че в процеса на печенето на открит огън и карамелизацията захарта встъпва в реакция с белтъците. Това активира процеса на гликация. Именно този процес носи отговорност за стареенето на кожата и за възникването на различни заболявания. Например сърдечно-съдови патологии или болестта на Алцхаймер.

5. Канела

Основният проблем при канелата се състои в това, че често тя бива подценявана. Основно подправката бива добавяна в кофеиновите напитки или в десертите. Това далеч не е единственият вариант за използването на канелата.

Канелата отлично се съчетава с овесената каша. Можете да я добавяте към чая и дори към обикновената питейна вода. Още една причина, поради която задължително следва да включите канелата в хранителния си режим – спомага за регулиране нивата на кръвната захар.