Детето ви е сложило в носа си копче? Взело е в устата си играчка и се е задавило с малък неин детайл. Налага ви да действате бързо, но и внимателно.
Виждайки чуждо тяло в носа на своята рожба, майката бърза да я премахне от там.

Но, без да има под ръка подходящ инструмент, нито пък съответен опит, най-вероятно ще избута чуждото тяло по-навътре в носната кухина, от където може да бъде извадено само от специалист по уши, нос и гърло.

Затова, ако не вярвате, че ще успеете сами да се справите с тази операция, потърсете помощ от лекар по УНГ незабавно – през деня в поликлиниката, а през нощта в приемното отделение на болницата, където има дежурен отоларинголог.

Нерядко фактът, че детето е сложило камък в носа си или някакъв друг предмет, не се установява веднага. Няколко дни след събитието се появяват слузесто-гнойни секрети с гнилостна миризма, по-обилни от едната ноздра, затруднява се носовото дишане на детето и то започва да хърка по време на сън.

Обикновено майките определят това състояние като простуда и не бързат да се обръщат към лекар. Да и педиатрите по време на първоначалния преглед не е лесно да се досетят за наличието на чуждо тяло в носа.

Само упоритата хрема, неподдаваща се дълго време на лечение и неприятната миризма от носа би трябвало да ви накарат да заведете детето си на отоларинголог, който ще открие „находката“ и ще я отстрани.

Кост в гърлото

В гърлото чужди тела попадат преимуществено с храната. Най-често лекарите отстраняват от гърлото на децата са рибни и пилешки кости, семена и обелките от тях.

Клиничната картина е толкова добре изразена, че не предизвиква съмнения у лекарите – усещане за чуждо тяло и пронизваща болка в гърлото, усилваща се при преглъщане, пристъпообразна кашлица и давене, с помощта на които организмът се опитва сам да отстрани чуждото тяло.

Усилването на болката при преглъщане принуждава детето да престане да преглъща слюнка,ако то е по-малко тя започва да изтича от устата, а по-големите деца я изплюват. Тези признаци свидетелстват за наличие на чуждо тяло в гърлото или в тъканите на сливиците и карат родителите да се обръщат към отоларинголог.

Отстраняването на чуждото тяло не представлява трудност за специалиста и след няколко секунди вашето дете ще бъде отново весело и здраво.

Народен метод при такива случаи да се поглъщат сухи хлебни корички не е препоръчителен, тъй като костта може да навлезе още по-навътре и по-този начин нейното отстраняване би станало много по-трудно. И затова не следвайте този съвет.

По-сериозно стои въпроса с попадането на чужди тела в гръкляна или ларинкса и след това в трахеята и бронхите. Чуждо тяло на входа на ларинкса води до рефлекторно затваряне на глотиса и често се отстранява самостоятелно под въздействието на незабавно появилата се пароксизмална кашлица, съпровождаща се от задавяне.

Ако чуждото тяло прескочи този отдел, попадне в гласовите струни и ги затвори, се преустановява дишането, развива се асфиксия и детето загубва съзнание. Животът му виси на косъм и всичко зависи от вашите действия.

Пет минути за спасение

Бебето трябва да бъде обърнато с главата надолу, по такъв начин, че лицето му да е към вас. Дръжте краката на детето с едната ръка, а с другата го потупвайте по-гърба. Провеждайте тези мероприятия на диван, кресло, легло, за да не нанесете допълнителни травми на детето, ако ви се изплъзне от ръцете.