Ето какво трябва да правите, за да намалите ефектите от стреса върху тялото ви.

Да се чувствате стресиран е нормално и, освен ако не сте Далай Лама, вероятно сте подложени и изпитвате ежедневен стрес. Това, което е важно да знаете, е че има два типа стрес: остър стрес (временен, например, когато изгубите ключовете си) и хроничен стрес (постоянен, например работната ви среда). Хроничният стрес може да провали всичките ви усилия, които влагате, за да сте в добро здравословно състояние, затова е важно да знаете дали сте стресиран хронично и, ако е така, да промените това.

Ефекти от стреса върху тялото ви:

Влияе негативно върху храносмилателната и отделителната система

Изчерпва хранителните вещества от тялото

Отслабва имунната система

Повишава кръвното налягане/пулса

Оказва остро влияние върху настроението

Променя способността ни да мислим трезво

Причинява възпаление на червата, което е в основата на много хронични заболявания

Отключва желанието да се храним много под влиянието на емоцията

5 начина да предпазите себе си от стреса

Научете кои са нещата, които водят до стрес при вас. Започнете да си водите дневник и в продължение на една седмица отбелязвайте в него всеки път, когато се почувствате стресиран. Записвайте какво отключва вашия стрес, какво води до него.

Научете се да преструктурирате тревожните мисли и да поемете контрол върху средата, в която се намирате. Променете мисленето си и опитайте да си изградите позитивна гледна точка. Вместо да мислите „Не мога да повярвам, че се успах и закъснявам толкова много за работа”, трябва да преформулирате това на „Аз съм в колата, карам към работа и всичко ще бъде наред”. Продължавайте да си повтаряте новите мисли и ще се почувствате облекчени и спокойни. Контролирайте средата, в която сте, като прекарвате по-малко време с хората, които ви стресират. Кажете „не” на тези хора и поработете върху подобряване на организирането на работния процес и на времето си.

Стремете се редовно да спите по 6 до 8 часа. Ако имате проблеми със заспиването и не можете да спите дълбоко, опитайте да спите в тъмна стая, на хладно и не гледайте към екраните на телевизора и телефона за поне 30 минути преди лягане. Можете да експериментирате и с различни начини са релаксация, като например си вземете вана с етерично масло от лавандула преди лягане, за да се отпуснете.

Правете физически упражнения поне четири пъти на седмица. Не е задължително да тренирате усилено или пък някакъв определен спорт. Можете да опитате с нещо по-просто като йога или просто да се разходите навън. Упражненията, които включват дълбоко дишане, също помагат за оттичане на стреса от тялото ви.

Старайте се да спазвате добре балансирана диета и пийте достатъчно количество вода. Включете в менюто си храни, богати на витамин В (съдържащ се в зърнените храни, авокадото и др.) и витамин С (в цитрусовите плодове, киви, чушките). Стресът дехидратира тялото, а дехидратацията причинява стрес – определено този кръговрат не е приятен. Нашето тяло е направено основно от вода, затова е изключително важно то да бъде хидратирано, за да функционира правилно.