Истинската причина за избухването на сегашната епидемия с вируса ебола и поради която повече от 13 500 души са се разболели от ебола хеморагична треска в Западна Африка от миналия декември е, че най-развитите държави като САЩ и тези, образуващи ЕС, не са направили нищо, за да спрат разпространението.

Това се твърди в направеното изявление на Световната здравна организация, която обвинява западната алчност за липсата на ефективно лекарство за заболяване, открито за пръв път през 70-те години на 20-ти век. Ако това беше западна болест, вече със сигурното щеше да бъде намерен лек.

Генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан задава следния въпрос по време на среща на Африканския регионален комитет в Котону, Република Бенин: „Защо след като еболата се е появила преди близо 4 десетилетия, клиницистите са все още с празни ръце, не са открили ваксини и не разполагат със средство за унищожаване на вируса?“

В отговор на зададения въпрос Чан си отговаря: „Тъй като вируса ебола исторически е ограничен до бедните африкански страни“.

Западната медицина, която в голяма степен се контролира от интересите на фармацевтичните компании, се интересува само от печалбата и всъщност не помага на хората.

В резултат на това смъртоносното инфекциозно заболяване, открито преди десетилетия продължава отново да опустошава бедните селски райони на Африка, а от скоро се заразяват и хора, обитаващи градовете.

Доктор Чан, изобличила Запада, че не прави нищо, за да спре еболата, добави още и, че индустрия, ориентирана към печалбата не инвестира в продукти, предназначени за пазари, които не могат да плащат.

Областите, в които се разпространява еболата са с прекалено примитивна инфраструктура на здравеопазване.

Задължителен елемент от поставянето на разпространението на смъртоносния вирус под контрол е да се осигури система на здравеопазване, което да е в състояние да овладява едновременно няколко ендемични огнища.

Но такава липсва в по-голямата част от селските райони на Африка, където повечето държави не разполагат с основните ресурси, необходими за ограничаване на болестта, поради големите спадове в техните приходи след толкова мащабното разпространение на инфекциозното заболяване.

„Когато държавните глави на страни, които не са засегнати от разпространението на ебола, говорят за нея, те правилно поставят акцента върху неспособността за изграждане на базова инфраструктура на здравеопазване по места в ендемичните райони в Африка.“ – добавя още Чан.

Генералният директор на СЗО също посочва, че без изградена базова здравна инфраструктура в ендемичните региони в Африка, нито една от държавите по света не може да се чувства сигурна, че няма да бъде застигната от еболата.

Всъщност д-р Чан порицава предимно САЩ и по-развитите западни държави, поради обстоятелството, че не осигуряват достатъчно финансиране за мерките за спиране разпространението на еболата. СЗО притисна Запада да осигури определен минимум от средства за постигането на тези цели, но към този момент това финансиране не е осигурено изцяло.

Според СЗО, около 36% от определите като задължително необходими за Западна Африка, не са осигурени.

Но след изявленията на Чан САЩ се съгласиха да отпуснат 6 млрд. долара не само за спиране на разпространението на ебола вируса, но и за изграждането на необходимата за предотвратяване възникването на бъдещо огнище на вируса здравна инфраструктура.

Европейският съюз през лятото отпусна около 200 млн. долара на СЗО за справяне с разпространението на вируса, но това финансиране, според Чан е крайно недостатъчно.