Вие не сте Хълк и дори не птичка от Angry Bird, поради това да се научите да овладявате гневните си пориви ви е изключително необходимо. Но как да направите така, че следващият път, когато някой се опита да ви изкара извън релси, да не успее да го постигне.

Опитайте се да си изградите навик мислено да медитирате

Много психолози съветват в момент на гняв мислено да се оттегляме от ситуацията. Научете се да излизате от реалността, така както е правел доктор Кокс от непознатия сериал в България «Клиника».

Ако на него не му харесвал определен разговор, в съзнанието му незабавно се включвали звуците на морските вълни и пеенето на чайките. Тази техника не само ще ви защити от излишно кълнене по адрес на началника, на някой познат или на кондуктора, но и ще ви спести цялото напрежение, свързано с това.

Освен това, отсъствието от ваша страна на каквато и да е реакция, ще ви помогне да сведете конфликта до нула. Спорът е възможен само когато в него участват минимум 2-ма души.

Разпознавайте знаците

Научете се да улавяте момента, когато скритото недоволство започва бавно да прераства в гняв. Обикновено този процес се съпровожда от ускоряване на сърдечната дейност, издигаща се към гърлото бучка, треперещ глас, подкосяване на коленете и тремор в ръцете.

След като вие осъзнаете тези врагове на спокойствието, считайте половината от работата за свършена. По-нататък действайте според обстоятелствата.

Ако имате достатъчно силна воля, то постарайте се да се вземете в ръце, мислено преброете до 10, както е прието, и следете за всяка дума, която произнасяте. Ако гневът ви е толкова силен, че за контрол на речта и дума не може да става, то тогава вариантът е само един – да избегнете продължението на разговора на всяка цена.

Вие внезапно можете да прекратите общуването под предлог за неотложно телефонно обаждане или поради някакъв друг вид глупост, а можете и просто да избягате, все едно сте на място, където сте извършили престъпление.

Единствено помнете, че всичко това изглежда много странно и по-късно ще ви наложи все пак да обясните своето поведение. От друга страна, за това време вие вече ще се успокоите, ще измислите отговор и няма да наговорите нищо, което би могло да бъде наречено глупост.

Помнете, че имате избор

Не забравяйте, че винаги има алтернатива на конфликта. От всяка неудобна ситуация човек може да излезе по стотици начини, които не е задължително да доведат до конфликт.

Например, ако ви вбесява това, че някой слуша силна музика в градския транспорт, то вместо злобно да съскате на нарушителя на спокойствието ви, вие също можете да си сложите слушалките и да си пуснете тези песни, които ви харесват или ако нямате такава възможност можете да се преместите в друга част на автобуса, където музиката не чува толкова силно и няма да ви дразни.

Записвайте си

Ако гневът се е превърнал в обичайна част от живота ви, то е много важно да намерите неговата първопричина.

Изградете си навик да си записвате всичко, което ви изкарва извън равновесие на тетрадка или на файл на компютъра, също така отбелязвайте какви чувства изпитвате в периода на гнева и какво ви се е искало да направите в такива моменти.

Не забравяйте за техниките за медитация

Необходимо е да знаете, че да бъде спокоен един човек и трудно да излиза от равновесие, то той трябва да диша правилно. Всяко вдишване е необходимо да бъде с продължителност 7 секунди, а издишването 11.