Обикновено ние добре знаем, че когато се разболеем, трябва да си стоим у дома, да пием чайове или нещо по-силно. Но не подозираме, че много обичайни храни водят до прогресиране на болестта.

Ако настинката ви е повалила, мъчи ви кашлица, хремата ви е толкова силна, че можете да си поемете дъх, то можете да помогнете на своя организъм, като не ядете много. Много полезни на пръв поглед храни всъщност само ще доведат до влошаване на състоянието ви.

1. Ядки

Ползите за тях от здравето са много, но и калориите също. А твърде калорична храна на разболелия се организъм не е необходима. Освен това в ядките има доста мазнини, поради тази причина се усвояват трудно.

А при много от видовете ядки горният слой може да раздразни и изсуши гърлото, поради тази причина не се препоръчват при заболявания на горните дихателни пътища.

2. Сурови зеленчуци и плодове

Вероятно сте изненадани, защото първият съвет при настинка е повече плодове и зеленчуци. Това правило важни за самото начало на заболяването и вече към края, когато организмът е необходимо да попълни запасите си от витамини и минерали.

Ако високата температура ви е принудила да останете дълго време в леглото, то организмът няма нужда от много храна, тъй като чревната функция съществено се забавя. А растителните влакна на плодовете и зеленчуците се отнасят към трудните за смилане хранителни вещества.

Затова най-добре е зеленчуците да се приготвят на пара, да се запичат или да се сварят, за да се омекоти действието на растителните влакна. Ябълките също могат да се запичат, като полезните им свойства няма да намалеят, а за червата ще бъде по-лесно.

Освен това киселините от портокалите, лимоните и мандарините не само дразнят болното гърло, но и създават кисела среда, която е отлична за размножаването на бактерии.

Поради тази причина при настинка се препоръчва да се пие минерална вода с високо рН, за да се отмият от лигавицата неканените гости. А киселите плодове отложете за периода на оздравяване.

3. Алкохол и кафе

На всички известният съвет да се пие по малко алкохол в самото начало на заболяването действително може да сработи при възникнала бактериална инфекция. Но при вирусни заболявания алкохолът е безполезен.

А ако се опитате да се лекувате с ром в самия пик на настинката, то това е дори вредно – алкохолът забавя реакциите на организма, отслабва имунитета и удря по черния дроб, който и без това е наводнен с токсини от болния организъм.

Кафето пък обезводнява организма, което при настинка е просто недопустимо.

4. Млечни продукти

Изненадващо е, но майчиният съвет при настинка да се пие преди лягане мед и мляко, за съжаление, далеч не е най-добрият. Млякото, както и всички млечни продукти, особено кравето масло, сиренето, способства за образуването на слуз.

Тоест забавя се лечението на хремата, а също така се затруднява извеждането на храчките от белите дробове, които задържат целият коктейл от бактерии.
Но пък изварата и киселите млека с ниска масленост подпомагат чревната функция. За да се избавите добавяйте по малко куркума или джинджифил.

5. Картофи

Поради високото си съдържание на скорбяла, която способства за сгъстяването на скорбялата, препятствайки лечението на хремата и на кашлицата. Това между впрочем се отнася за всички съдържащи скорбяла хранителни продукти.