Лошият сън, безсънието, нощните кошмари – често ние сами предизвикваме тези неприятни явления. Много от тях зависят от последните 2 часа преди лягане. Какво е необходимо да се избягва през това време, за да си осигурите един настина пълноценен сън.

1. Използване смартфон или други електронни устройства

Най-малко час преди лягане трябва да забравите за телевизора, смартфона и дори за електронната книга.

Учените са установили, че синият цвят на екрана действа на мозъка възбуждащо и способства по този начин за нарушаването на съня. Използвайте този един час за общуване, за някакво ваше успокояващо ви хоби и за вземане на душ.

Не оставяйте телефонът си в близост до леглото, когато лягате да спите, в противен случай ще ви бъде трудно да устоите на изкушението да погледнете нюзфийда в профилите ви в социалните мрежи или да проверите електронната си поща.

2. Приемане на някои видове лекарства

Определени препарати като страничен ефект водят до повишена възбуда на нервната система, поради която човек не е в състояние да заспи.

Обикновено към тях се отнасят медикаментите, подобряващи мозъчното кръвообращението /например глицин/, препарати, повишаващи кръвното налягане. Техният прием не се препоръчва вечер.
Но такъв ефект могат да имат и други препарати – например някои обезболяващи, дразнещи стомаха, което не води до силни болки, но пречат на човек да заспи.

Ако вие страдате от разстройства на съня и при това редовно приемате някакви лекарства, внимателно прочитайте техните листовки за употреба и ги уточнете с вашия лекар, до колко е възможно тези препарати да имат такъв страничен ефект за вас.

3. Употреба на чай или кафе

За това, че кафето способства за нарушаването на съня, знаят всички. Но повечето от нас вероятно не са наясно, че кофеинът остава в организма до 12 часа, тоест понякога дори и чаша силно кафе на обяд може да повлияе на качеството на нощния сън.

Но и кафето без кофеин също не е подходящо. Дори в него се съдържа малко количеството от това съединение и ако изпиете една такава напитка преди сън, едва ли ще успеете да заспите без затруднения.

Тонизиращо действие има и чаят както зеленият, така и черният. Няколко часа преди лягане човек може да изпие една чаша билков чай, особено в него има някакви действащи успокояващо билки, като например маточина.

Но освен черен и зелен чай не е препоръчително да се пие твърде много вода преди лягане, защо на ще ви се наложи да прекъснете съня си, за да отидете до тоалетна, а това съществено би влошило неговото качество.

Ако забелязвате, че преди лягане ви измъчва силна жажда, вероятно не пиете достатъчно вода през деня, тъй като покрай ежедневните задачи повечето хора не чувстват жажда и забравят да пият необходимото им количество вода.

4. Консумация на шоколад, мазна и пикантна храна

Шоколадът, особено черният, съдържа кофеин. Освен това в неговия състав влиза и алкалоидът теобромин, който е естествен стимулиратор на нервната система. Такъв коктейл безспорно би възпрепятствал заспиването.

5. Употреба на алкохол

На много хора няколко чаши вино преди лягане действа като сънотворно, но това е само краткосрочен ефект. 3-4 часа след заспиването, те най-често се събуждат и с много усилия заспиват отново.