Липсата на сън не е единственото нещо, което изсмуква енергията ви.

Малките неща, които са причина за психическа и физическа умора, могат да бъдат лошите ви навици и начинът ви на живот.

Можете да пропуснете тренировка, когато сте уморени

Пропускането на тренировка, за да спестите енергия всъщност работи срещу вас. В Университета на Джорджия е проведено проучване, което показва, че заседналия начин на живот при иначе здрави възрастни, които са започнали да се упражнява три пъти седмично в продължение на 20 минути в даден момент понижават чувството на умора и стават по-енергични след шестата седмица.

Редовните упражнения увеличава силата и издръжливостта и помагат на сърдечно-съдовата система работи по-ефективно, като доставят кислород и хранителни вещества към тъканите. Така че следващия път, когато сте изкушени да замените упражненията с  полягане на дивана, по-добре направете една бърза разходка и няма да съжалявате.

Ако не пиете достатъчно вода

Дори 2% от нормалната загуба отнема течност отразява върху нивата на енергия, казва Ейми Гудсън, диетолог за „Texas Health Ben Hogan Sports Medicine“. Дехидратацията води до понижаване на обема на кръвта, което я прави по-плътна.

Това кара сърцето да изпомпва по-бавно, намалявайки скоростта, с която кислородът и хранителните вещества ще достигнат вашите мускули и органи. За да се изчислите нормалните си нужди от течности, трябва да се съобразите с теглото си.

Ако страдате от дефицит на желязо

Недостигът на желязо може да ви остави усещане за мудност, освен това ако сте раздразнителни и слаби по-трудно ще се съсредоточите. Причината да се уморявате по-бързо се дължи на по-малкото количество кислород, който пътува до мускулите и клетките.

Трябва да увеличите приема на желязо, за да понижите риска от анемия, а най-лесния начин е като заредите хладилника си с постно говеждо месо, боб, тофу, яйца, тъмно зелени листни зеленчуци, ядки и фъстъчено масло, и да ги добавите към храните с високо съдържание на витамин С.

Ако сте перфекционист

„В стремежа си да бъдем перфектни, което е почти невъзможно, работим повече от необходимото“, казва д-р Ирина С. Левин, професор по психиатрия в медицински университет в Ню Йорк. „Понякога си поставяме нереалистични цели, които са трудни или невъзможни за изпълнение и в края на краищата, липсва чувството за самодоволство“. Левин препоръчва да определите срок за изпълнение на проектите си.

Можете да пропуснете закуската

Сутрин не пропускайте закуската. Липсата и ще доведе до мудност. „Закуска е като пожар в тялото, които ускорява метаболизма“, казва Гудсън. Той препоръчва закуска, която включва пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Здравословни примери са овесените ядки с протеин на прах и фъстъчено масло, протеин, нискомаслено мляко и бадемово масло или яйца с две филии пълнозърнест хляб и нискомаслено гръцко кисело мляко.

Как се отразява на организма ви консумацията на нездравословна храна?

Храните, съдържащи повече прости въглехидрати, с характерен висок гликемичен индекс (GI), са индикатор за бързо повишаване на кръвната захар. Увеличаването на кръвната захар, последвано от рязък спад причинява умора през деня, казва Гудсън. Поддържайте кръвната захар стабилна чрез консумация на постни протеини и пълнозърнести храни. Добър избор е печеното пилешко месо и кафяв ориз, сьомга, сладки картофи или салата с пиле и плодове.