Понякога може да ви боли там долу след по-бурен секс, но има и друг вид болка, която е по-сериозна и изисква внимание. Мери Джейн Минкин, клиничен професор по гинекология в медицинския факултет на университета в Йейл обяснява шест от най-често срещаните причини за болки във вагиналната област и какво да направите, ако изпитвате подобни симптоми.

1. Херпес – никой не иска да повярва, че е имал контакт с инфекция, предавана по полов път, но изследванията показват, че един от всеки шест американци се сблъскват с този проблем поне веднъж в живота си. Проф. Минкин споделя: „имала съм случаи, когато пациенти ме будят в 1 през нощта с думите: „Открих си подутина там долу.“ Моят първи въпрос, след като се опитам малко да се разсъня, е: „Боли ли адски?“ Ако отговорът е да, най-вероятно това е херпес. Ако е не, то няма как да е херпес.“ Видими подутини и силна болка могат да съпътстват болестите, предавани по полов път. Ако забележите нещо подобно на място, където не трябва да бъде, обърнете се веднага към гинеколога си.

2. Гъбични инфекции – и докато подобни инфекции като цяло не предизвикват болка, може да ви накарат да усещате сухота и сърбеж във вагиналната област, които някои хора може да усещат като болка. Шансовете са добри – три от четири, че поне веднъж в живота си ще имате гъбична инфекция. И дори и да третирате подобен тип инфекция с лекарства, ако това не е първият път, то съветът е да се обърнете към лекар, ако досега не сте преживявали подобно нещо.

3. Сухота във вагината – може би смятате, че това е проблем само на жените в менопауза, но това не е така. Благодарение на медикаментите за превенция на бременността, които съдържат ниски нива на естроген, много млади жени изпитват сухота във вагината, което може да направи секса неприятен и дори болезнен. Естрогенът е овлажнител. Така че ако приемате хапчета, които са с ниско съдържание на естроген, влагата във вагината ви също ще бъде ниска. Ако усещате, че тя не секретира и не се овлажнява както би трябвало, най-добре е да посетите гинеколога си.

4. Неговият пенис – дори и да сте склонни да обвините собствената си анатомия, то специалистите споделят, че е добре да погледнете и към партньора си. Настина ли болката е във вашата вагина или това е болка при проникване, нещо, което усещате вътре в корема си? Понякога може да е много трудно да го различите. По-големите мъже могат да се окажат по-трудни за приемане и може би е време да смените позата с нещо по-удобно.

5. Вулводиния – около 9 процента от жените изпитват подобна болка през живота си. Тя може да настъпи при проникване или дори когато си поставяте тампон. За някои жени болката настъпва спонтанно и не е свързана със секс или докосване и дразнене на вагиналната област по какъвто и да е начин. Най-странното е, че тя може да дойде и да си отиде. Лекарите, диагностицирали подобно заболяване, често го третират с медикаменти като лидокаин, който се използва също така и за лечението на фибромиалгия.