Кърменето

„Кърменето е добро за бебето и за майките. То помага да се осъществи и връзка с новороденото, но може да затрудни сексуалния ви живот. Кърменето може да направи гърдите ви чувствителни на допир и по време на секс напълно да се избягвате докосването в тази област. Ако се притеснявате опитайте се да не сваляте сутиена си по време на секс“, казва Рос.

Външните и вътрешните промени в тялото

„Промени в тяло и чувствителността на една жена след раждането на бебето могат изцяло да повлияят върху сексуалността. По време на бременността тялото на жените се променя, а някои от тях са склонни към рязко повишаване на килограмите, което води до получаване на стрии или белези след цезарово сечение. Всички тези неща могат да допринесат за самочувствието на дамите, въпреки че най-вероятно изглеждате страхотно в очите на половинката си. Ако тези промени ви притесняват може да помолите партньора си да гледа детето за няколко часа, докато вие се упражнявате, приготвяте здравословна храна или просто се разсеете с приятелки, за да си купите ново секси бельо, което ще прикрие проблемните области“, предлага д-р Салц.

В повечето случаи след раждането се наблюдава разширяване на вагиналните стени, което е причина за намаляване на триенето и сексуалното удоволствие. Понякога е необходимо повече време, за да се възвърне мускулния тонус в тази област, а според проучванията при повечето жени това никога не се случва.

За да помогнете на тазовите мускули да се стегнат, опитайте упражненията на Кегел. Те могат да помогнат да излекувате областта и след вагинално сълзене или епизиотомия.

Бъдете честни за това, което ви притеснява

В някои случаи липсата на интерес към секса след раждането е просто физическа. Може да има някои промени във вашата връзка, които трябва да бъдат обсъдени. „Задайте си въпроса: „Какво ме кара да се чувствам зле и защо партньорът ми не ме привлича?“ Ако сте загубили връзка и сте се отдалечили от партньора си през този период трябва сериозно да поговорите и да потърсите решение на проблема.

Общувайте с вашия партньор

Самосъзнанието за вашето тяло, умствената умора и други емоционални проблеми, понякога се нуждаят от специално внимание. Разговорите с вашия партньор могат да започнат в насока, свързана със сплотяване на семейството и грижите за най-младия му член. Ако имате затруднения с комуникацията може да потърсите помощ от консултант за двойки.  Д-р Рос препоръчва всяка двойка активно да търси консултации след раждането, за да „изглади“ малките проблеми, преди да излязат извън контрол.

Алтернативи

Не забравяйте, че сексът след раждането не е само полов акт. „Сексът показва доверието във връзката и има много начини да се направи това“, казва д-р Салц. Ако не искате да избързвате, помислете за орален секс, ръчна стимулация или еротичен масаж, така че да възобновите вашата интимност. Дори и да не се чувствате сексуално настроени се опитайте да се свържете с партньора си чрез целувка, прегръдки или гушкане.

Първата година с новородено е трудна физически и емоционално за много двойки. Повечето от тях дълго време не могат да върнат сексуалния си живот. Въпреки това, проблемите трябва да се обсъдят и да се открие решение в рамките на първата година. Дори и да не успеете да подновите сексуалната си активност, както преди раждането не трябва да се отказвате от интимния си живот.

Как още се променя сексуалния ви живот след идване на бебето на бял свят - четете в Lechenie.bg