Шофирането в продължение на часове може да се окаже предизвикателство, когато страдате от болки в гърба. Тези пет съвета ще ви помогнат да облекчите болезненото усещане и да се радвате на почивката си.

Седнете удобно

Преди да започнете да шофирате се уверете, че се чувствате комфортно, защото дори нещо несъществено, което предизвиква временно раздразнение в началото на вашето пътуване, може да се превърне в болка часа по-късно.

Поставете кърпа или възглавничка ниско между долната част на гърба и седалището, за да имате по-добра опора по време на пътуването. В магазините може да откриете удобни възглавнички предназначени за дълъг път, които ще помогнат при ишиас и ще предотвратят болезнено усещане в шията, гръбначния стълб и долната част на гърба.

Не сядайте върху портфейла, мобилния телефон или нещо друго, което ще наруши правилната структура на тялото.

За да не почувствате напрежение в гръбначния стълб, врата, раменете и китките преди да тръгнете на път седнете, колкото се може по-близо до волана. Гърбът трябва да бъде изправен, а коленете по-високо от бедрата. Може да регулирате седалката си и да променяте леко позицията и на всеки 15-20 минути.

Успокояване на болката с лед

Обикновено най-лесния начин да се понижи болезненото усещане е, като се приложи лед до засегнатата област в продължение на 20 минути. Повечето болки в гърба са придружени от възпаление. Терапията с лед може да забави подуването, изтръпналите възпалени тъкани, нервните импулси в засегнатата област и да намали увреждането на тъканите.

Само не забравяйте, че никога не трябва да прилагате леда директно върху гърба. Увийте го в кърпа или друга защитна бариера.

Редуването на лед и топлина също е ефективен начин за борба с болките в кръста. Може да използвате нещо, което ще ви осигури необходимото затопляне или ако имате кожени седалки с топлинна енергия може да включите тази функция в продължение на няколко минути.

Правете упражнения, когато спирате за почивка

Упражненията са ефективно средство за лечение на болките в долната част на гърба. Те поддържат дисковете, мускулите, сухожилията и ставите здрави, като помагат за разпространяване на хранителни вещества до меките тъкани в гърба. Когато спирате за почивка, може да направите някое от следните упражнения:

Излезте извън колата и се разходете. Постарайте се да разтягате прасците поне два пъти на ден, за да избегнете болки в кръста. Разходката ще увеличи циркулацията необходима за мускулите на гърба.

Ако болката в гърба се окаже непоносима, а задната седалка е на разположение я използвайте за почивка.

Заместете болкоуспокояващите лекарства с по-подходящи

Както знаете не е препоръчително да шофирате, когато употребявате болкоуспокояващи лекарства. С оглед на това винаги може да се консултирате с лекар, който да ви предпише лекарства подходящи за шофиране.

Седнете, отпуснете се и си починете

Продължителното шофиране с кола може да доведе продължителна болезненост в долната част на гърба. В тези случаи най-доброто решение е да си починете като си вземете кратка дрямка.

Някои хора трудно се адаптират и дрямката в колата може да се окаже непосилна задача за тях, но при други помага за освежаване и облекчаване на болката.

Ако изпълните тези съвети дългите пътувания могат да се окажат забавни и сравнително безболезнени.