Работата на червата до голяма степен зависи от това какво ядете и най-важното какво ядете. Само няколко елементарни, но много ефективни правила ще ви помогнат да забравите за проблемите с червата. Как да се храните, за да работят червата ви като часовник?

  1. Внимателно сдъвквайте храната

Процесът на храносмилане започва още в устната кухина, а не в стомаха както се заблуждават много хора. От това колко добре сте предъвкали храната до голяма степен зависи процесът на храносмилане впоследствие.

Лошо сдъвканата храна води до появата на „застойни“ явления в храносмилателната система, която с течение на времето започва да гние под действието на микроорганизмите.

Особено това се отнася за месните продукти. Ако пък храната се сдъвква полезните вещества от нея ще се усвояват по-добре, нормализира се функцията на червата и перисталтиката.

  1. Яжте по-малко и често

Дробно хранене – много важно всички забравят.

Изчислено е, че оптималният обем на прием на храна не трябва да надвишава 0.8-1 литър. Ако наведнъж изядете по-голямо количество храна, стомахът ще се разтегне, което отрицателно ще се отрази на целия процес на храносмилане.

Преяждането с течение на времето води до промяна на местоположението на органите или по-точно до тяхното отпускане и стомашно-чревният тракт започва да функционира под натоварване.

  1. Яжте само тогава, когато чувствате глад

Много е важно да се вслушвате в сигналите на своя организъм и да приемате храна само тогава, когато чувствате глад.

За да проверите желаете ли действително да ядете, бихте изяли в този момент коричка черен стар хляб.

Ако отговорът е отрицателен, то това не е глад, а просто желание да хапнете нещо вкусно.

Когато вие сте действително гладни, то храносмилателният тракт  е по-добре подготвен за прием на храна. Образуват се всички необходими ензими, които за необходими за добро храносмилане

  1. Яжте салати преди всяко хранене

Опитайте да си създадете навика да изяждате порция салата или пресни зеленчуци преди всяко хранене. Така ще наситите организмът си с растителни влакна, които са необходими за добрата функция на червата.

С нискокалоричната салата вие частично ще утолите своя глад, така ще успеете да намалите порцията на основното ястие.

Важно!

При запек и силно образуване на газове, използвайки слабителни препарати, вие си правите мечешка услуга, тъй като тези медикаменти способстват за отпускане на мускулите като по този начин понижавате чревната моторика и така създавате предпоставки за бъдещо задълбочаване на проблема.

  1. Физически натоварвания

Физическата активност благотворно въздейства върху процеса на храносмилане.

Нееднократно в научни изследвания е било потвърждавано, че умереното физическо натоварване способства за отстраняване на запека, подобрява се и перисталтиката на червата и се стимулира образуването на храносмилателни ензими.

Други съвети за подобряване на храносмилателната функция

  1. Започвайте деня си с вода

След събуждане не бързайте да се втурвате към хладилника и да си приготвяте богата закуска. Лекарите специалисти по диетология препоръчват на празен стомах да се изпива по чаша топла вода.

В нея можете да добавите малко лимонен сок, ако разбира се стомашната ви киселинност не е повишена.

На първо място, водата на гладно способства за очистване на организма от шлаки, а също и се активира функцията на стомашно-чревния тракт сутринта. Така ще подготвите храносмилателната система за закуската.