Днес сме наясно с начините да подобрим здравето си: отслабваме, правим упражнения, за да повишим енергията си, набавяме си необходимото количество сън, приемаме повече течности и т.н. Някои съвети обаче изглеждат странни и напълно противоречиви и въпреки това работят.

Пийте кафе за по-добра дрямка

Японско проучване, което изследва как да се възползвате максимално от дрямката, показва, че хората, които практикуват "кафе дрямка", т. е. изпиват около 200 милиграма кофеин и веднага след това си вземат 20-минутна почивка, са по-бдителни и имат по-добри резултати на компютърните тестове от тези, които само спят.

Причината за това е, че когато 20-минутната дрямка завършва с кофеин, мозъкът отделя молекула, наречена аденозин, която води до максимална бдителност. „Аденозинът е страничен продукт, отговорен за бодростта и активността“, казва Алън Тоуфайт, медицински директор на „Neurology and Sleep Medicine“, в Ню Йорк. Понеже нивата на аденозин се увеличават, ние ставаме по-уморени. Ако се комбинира с кофеин, аденозин-блокерът допълнително намалява негативните последици .“

За да имате здрави зъби, не ги мийте след хранене

Не си мийте зъбите веднага след употребата на храна и напитки, особено ако те са киселинни. Киселите храни като цитрусовите плодове, спортните напитки, доматите, хлябът могат да омекотят зъбния емайл, казва Хауърд Р. Гембъл, последният президент на Академията по обща стоматология.

Миенето на зъбите на този етап може да се ускори киселинния ефект върху вашия емайл и да ерозира слоя отдолу. Гембъл предлага след хранене да се изчака 30-60 минути преди да се измият зъбите.

Не пийте енергийни напитки, когато сте уморени

Енергийните напитки съдържат до пет пъти повече кофеин от кафето, но ефектът е краткотраен и често е придружен от неприятни странични ефекти като нервност, раздразнителност и ускорена сърдечна дейност. Освен това, енергийните напитки често съдържат високи нива на таурин, стимулант на централната нервна система. Сладките напитки повишават кръвната захар временно, но веднага след като ефектът отмине ще останете мудни до приема на следващата енергийна течност.

Спрете диетичните газирани напитки, за да отслабнете

Ако искате да отслабнете, забравете за диетичните безалкохолни напитки. Изследвания, проведени от училище за обществено здраве„Johns Hopkins Bloomberg“ показват, че наднорменото тегло и затлъстяването при възрастните преобладават при тези, които пият диетични газирани напитки и консумират повече калории от храната.

Проучване на Тексаския университет установява, че хората, които пият диетични безалкохолни напитки увеличават обиколката на талията си със 70% в сравнение с тези, които не са консумирали газирано повече от 10 години.

Много хора смятат, че ниското съдържание на мазнини или захар, означава по-малко калории, но това не винаги е вярно, понеже производителите добавят допълнително изкуствени подсладители към диетичните напитки.

Пийте вода, когато сте подути

Когато почувствате подуване, може да ви се струва, че пиенето на вода само ще влоши нещата, но всъщност може да ви помогне, казва Джеймс Лий, гастроентеролог в болница „Св. Йосиф“, в Ориндж, Калифорния. „Ако сте на диета с високо съдържание на фибри, тялото ви се нуждае от повече вода, за да работи по-ефективно“, казва д-р Лий.

„Водата се смесва с водата от разтворимите фибри и се получава гелообразно вещество. То се отразява на подвижността на червата и понижава симптомите на подуване на корема. Приемът на повече вода също облекчава подуването на корема, причинено от дехидратация.“