Терминът органична храна извиква в съзнанието образи на кълнове от люцерна, различни зелении и блудкави безвкусни зеленчуци, които изглеждат толкова привлекателни, колкото яденето на пръст.

Дори само с една бегла мисъл е ясно, че естествените храни в действителност могат да се окажат по-добри от полуфабрикатите и консервираните вторично обработени храни.

Но знаем ли конкретно какви са здравословните ползи от органичната храна? Ето пет от тях:

Органичната храна е засищаща

Магазините за екологично чисти и здравословни храни поддържат 100% свежи плодове и зеленчуци, които не са замразявани или третирани с вредни препарати и химикали.

Екологично чистата храна като пилешко месо без стероиди или винено червени зрели домати осигурява необходимите хранителни вещества от обработената готова храна, която не може да ви засити.

Заместителите на захарта и други хранителни добавки принципно отключват глада. Консумацията им не ви оставя усещане за ситост.

Органичната храна не се нуждае от консерванти

Разбира се, органичната храна няма вторична обработка и не съдържа добавки. Този вид храни имат по-добър вкус и дори най-простите от тях, като плодове и зеленчуци, имат естествена защита срещу бактерии и гниене.

За някои видове плодове престоят от още няколко дни може да означава, че те ще са дори по-вкусни.

Ако сравните натуралното, отгледано в нормални условия, пиле със замразеното такова, нивото на сол може да бъде стотици милиграми повече във вторично обработеното месо.

Да не споменаваме другите добавки, които могат да окажат ефект върху цвета, състоянието или вкуса на хранителните продукти.

Органичната храна е „бърза” храна

Големите вериги за бързо хранене твърдят, че предлагат топла, готова за консумиране храна. В стремежа си да я запазят годна за по-дълго време, се използват огромно количество добавки и консерванти.

Подобен тип храна в действителност оставя усещането за незадоволеност, блудкавост, като ви кара да приемате огромни количества сол и захари, които са изключително нездравословни.

За разлика от тях органичните храни, месни или растителни, дори и да се нуждаят от приготвяне в действителност са много по-хранителни и се усвояват много по-лесно отколкото менютата за бързо хранене.

Органичната храна е точно това, от което организмът ви се нуждае

Телата ни се устроени да приемат и преработват природни храни. Когато приемаме храните, които съдържат необходимите хранителни вещества, улесняваме организма си и му позволяваме да усвои това, от което се нуждае директно от първоизточника, като не се затормозява с ненужни или вредни добавки.

Органичната храна не се нуждае от добавки

Животът е взаимодействие с околната среда. Не са нужни добавки за органичната храна, за да бъде тя полезна и хранителна за тялото. Приемането на точните храни в точните пропорции означава, че давате на организма си точно това, от което се нуждае без да има нужда от добавки, овкусители или подправки, които са неизменна част от готовите храни или полуфабрикатите.

Органичните храни ще ви помогнат да въведете здравословен и приятен начин на живот и хранителни навици в иначе така забързаното ви и напрегнато ежедневие.