С възрастта хората стават все по-загрижени за отслабващата си памет и когнитивни проблеми и много от тях започват да се тревожат, че страдат от болестта на Алцхаймер.

Но проявата на само един симптом не означава, че някой е болен от Алцхаймер или деменция.

Съществуват множество комплексни причини за загуба на паметта и други проблеми, така че не се опитвайте сами да си поставяте диагноза.
Ето седемте най-характерни симптома, които да индикират, че е добре да се консултирате с лекар, тъй като е възможно да страдате от болестта на Алцхаймер.

1. Забравяне на наскоро научена информация

Някои проблеми с паметта са нормални, не само за възрастта, но и в ежедневието. Но ако те започнат да се намесват във всекидневните дейности, като например забравяне на наскоро научена информация, това може да предупредителен знак, твърдят от Асоциацията по Алцхаймер.

Наблюдавайте се дали е нужно да повтаряте една и съща информация по няколко пъти и дали трябва да си оставяте бележки или електронни устройства, за да помните каквото и да е.

2. Ежедневните задачи стават трудноизпълними

Ако ежедневните ви задачи започнат да ви се струват трудноизпълними, това също може да е предупредителен знак.

Понякога хората могат да се затруднят при шофиране към познато място, да организират работния си процес на работа или да запомнят правилата на любима игра посочват от Асоциацията.

3. Думите ви затрудняват

Общуването и разбирането се превръщат в проблем. Лексиката и думите започват да ви затрудняват. Можете ли да се сетите за точната дума? Или бъркате понятията?

4. Промени в настроението

Раздразнение и бърза промяна в настроението може също да са признак за проблем. Хора с подобни проблеми може постоянно да се движат напред-назад, да се разстройват без причина или да се задълбочават прекалено върху конкретни неща.

Като допълнение, раздразнението често се дължи на страх, объркване, умора или чувство на изумление от опита да се намери смисъла в свят, който вече е изгубил смисъл.

5. Промяна в преценката

Промени в преценката, като например харчене на пари, които принципно не бихте дали, може да е знак за началото на болестта на Алцхаймер. Вземали ли сте грешни решения и преценки напоследък?

Къпете ли се често? Грижите ли се по-малко за себе си? Обличате ли се в неподходящи за времето дрехи?

6. Трудности в разпознаването и пространството

Проблеми с разпознаването на визуални образи и пространствени отношения са сред синдромите на Алцхаймер, казват от Асоциацията.

За някои хора това е признак за болестта. Те може да изпитват затруднения при четене, при преценката на пространствените разстояния и при определяне на цветове и контрасти, което може да се окаже сериозен проблем при шофиране.

7. Объркване на време и място

Объркването на времето и мястото също може да е знак за началото на болестта. Хората, страдащи от Алцхаймер може да изпитват затруднения при разбирането и осъзнаването на нещо или да изгубят представа за времето и датите. Някои хора могат да забравят къде са или как са попаднали там.

Трябва да знаете, че тази статия е информативна и не е предназначена за медицинска консултация. Обърнете се към вашия лекар за специфичните здравословни и медицински нужди, в зависимост от вашето състояние.