Много хора се изненадват, виждайки, че нитратите са в списъка на полезните вещества, тъй като сведенията за тях са изключително противоречиви. Действително историята на изследванията на нитратите прилича на объркан детективски сериал.

В началото на 20-ти век нитратите започват да се използват като консерванти и оцветители при производството на колбаси – наденици, кренвирши, салами и др.

През 50-те години било установено, че относително безобидните нитрати при попадането в стомашно-чревния тракт се превръщат в нитрити, а след това в опасните за здравето нитрозамини, предизвикващи рак.

Същевременно вече било известно, че нитратите могат да попаднат в човешкия организъм и с питейната вода и от зеленчуците.

За да се намали опасността от онкологични заболявания през 1962 година СЗО за първи път установи пределно количество нитрати, допустимо в храната – 222 мг дневно за възрастен с тегло 60 килограма.

По-късно Европейската агенция за безопасност на храните потвърди това правило и то било оставено в сила. Така лимитът от 222 мг на ден действа и до ден днешен.

През 1998-ма година 3-ма американски учени били удостоени с Нобелова награда за откритие неизвестно до преди това. Оказало се, че от нитратите се образуват нитрити, а от тях газ – азотен оксид, който изпълнява множество функции в организма, и то много важни.

Приблизително по-същото време учени от Тексаския университет доказали, че ако нитратите и нитритите се употребяват с голямо количество витамин С, опасна реакция не се случва – нитритите не се превръщат в нитрозамини, които биха могли да доведат до онкологични заболявания.

Въз основа на тези открития през 2009-та година Американската асоциация за клинично хранене преразгледа дневното потребление на нитрати и ги увеличава с 5.5 пъти, тъй като нитратите от растителен произход винаги имат в състава си витамин С.

Днес в САЩ лимитът на нитратите, допустими в храната е с 550% от европейските препоръки за възрастни с тегло 60 килограма.

Така, в един прекрасен ден от опасните вещества нитрати и нитрити, съдържащи се в растителни продукти, се превръщат в полезните за здравето хранителни вещества.

Жизнено важно е да припомним, че нитратите от растителните продукти са полезни и необходими за всеки един от нас, същевременно обаче нитратите от консервантите, оцветителите и замърсената вода са опасни и изобщо не са ни нужни.
Темата за нитратите се отнася към тези въпроси, които е трудно човек да разбере, без да има способности критично да мисли.

За да ви помогне да решите, искате ли да употребявате повече нитрати от зеленчуците, ще ви разкажем за ползата от тях.

Голяма част от нитратите се синтезират от самите растения, те са им нужни също както и кислорода. Най-много се натрупват в листата и стъблата.

Когато изяждаме богати на нитрати зеленчуци, в устата под действието на бактериите се превръщат в безвредните за нас нитрити и със слюнката попадат в стомаха, където от тях се образува полезният за нас азотен оксид, който:

1. Предпазва сърцето;
2. Стимулира мозъчната функция;
3. Убива бактериите;
4. Понижава риска от глаукома;
5. Подобрява кръвообращението на стомаха;

6. Управлява вътреклетъчните и междуклетъчните процеси в живите клетки;
7. Регулира отпускането на гладките мускули на кръвоносните съдове;
8. Забавя слепването на тромбоцитите;
9. Влияе на транспортирането на кислорода от еритроцитите;
10. Регулира бъбречното кръвообращение и метаболизмът на солите в бъбречните каналчета.