Има множество алтернативи на обезболяващите за хората, които инцидентно или дори есъжедневно страдат от мигрена и главоболие (18% от жените и 6% от мъжете страдат от мигрена. Разликата в процентите според учените се дължи на хормоналното различие при половете.) Ето и шест лесни метода да се преборите с мигрената без да пиете лекарства и обезболяващи.

  1. Когнитивна поведенческа терапия – Трябва да смятате главоболията като признак на друг, по-сериозен проблем, след което да се стегнете и да атакувате директно проблема. Промените в мисленето, които включват преструктуриране на отношението и когнитивното възприятие може да доведе до намаляване на стреса и респективно по-малко главоболия или по-слаби такива. Наред с това трябва също доста важно е да дефинирате поведенческите фактори и околната среда, които могат да причинят или да влошат главоболието ви.
  2. Масаж – ръцете инстинктивно се пресягат към главата ви, когато ви боли, което е първият знак, че един добър масаж може да се окаже доста ефективен в борбата с главоболието. Много често причината за мигрена или главоболие са стегнатите и напрегнати мускули. Често, ако се събуждате с главоболие, причината може да е това, че сте стискали челюстите си и сте скърцали със зъби на сън. Дълбок масаж на врата и раменете може бързо и лесно да облекчи дискомфорта. Често лекарите злоупотребяват с предписването на лекарства без ясна диагноза. Така един пациент, на когото бяха изписани 3 различни вида обезболяващи се оказа, че страда от главоболие защото има стегнати мускули на раменете, там където държи телефонната слушалка до ухото си. След 10 минутен масаж главоболието си отиде и след като тя смени работната си поза мигрената изчезна завинаги.
  3. Природни добавки – преди да влезете в магазина за природосъобразни храни, се подгответе предварително, за да не се окаже, че като си тръгнете, ще оставите цяло състояние за неща, които може и да ви помогнат срещу болката и най-вероятно просто ще стоят ще ухаят по лавиците. Специалистите препоръчват да вземате повече магнезий, който предотвратява съсирването на кръвта и образуването на малки кръвоизличета, които могат да доведат до спазми на кръвоносните съдове, както и витамин B. Не всички форми на магнезия се усвояват от организма лесно. Една от най-удобните за това форми е магнезиевият цитрат, който може да се приема разтворен в топла или студена вода.
  4. Акупунктура – това е нещо, което боли значително по-малко от главоболието и дори може да го излекува. Да, ако позволите на опитен специалист да постави иглите на точното място, няма да усетите никаква болка. При различните симптоми подходът е различен и всичко е настроено индивидуално спрямо пациента. Обикновено се използват комбинации от 5 до 20 точки за всеки пациент. При силни главоболия, пациентът ще усети облекчение още при първата терапия, но за да изчезнат оплакванията, ще са му нужни между 3 и 5 сесии.
  5. По-добър хранителен режим – това изглежда просто и е просто, но замислете се, колко от нас пият достатъчно вода? Така не само ще бъдем хидратирани, но и ще елиминираме голяма част от токсините в тялото си, които са причинители на главоболие. Също така е добре да помислим и за смяна на храните, които ядем като изкуствени подсладители, захар, консервирани супи, замразени храни и полуфабрикати.
  6. Йога – има множество удобни и лесни пози, които можете да практикувате комфортно и спокойно у дома. Можете да комбинирате позите с тиха и релаксираща музика и ароматни свещи или благовония.