Всеки трети възрастен има проблеми с кръвното налягане, а много хора все още не са наясно с това, защото нямат никакви симптоми. По тази причина високото кръвно е наричано "тих убиец" и е важно редовно да го измервате. По този начин намалявате шанса от инсулт, инфаркт, съдова деменция и бъбречни заболявания, които често водят до инвалидност, а понякога дори до смърт.

Понякога високото кръвно идва в резултат от медикаменти или генетично се предава в семейството. Точните причини все още не са напълно ясни, но начинът ви на живот определено играе голяма роля.

И все пак какво можем да направим, когато не сме с наднормено тегло, пазим хранителен режим и извършваме физическо натоварване, за да се предпазим от рисковете на високото кръвно налягане ?

1. Отървете се от солницата

Според изследвания не трябва да се консумира повече от 6 грама сол на ден, но въпреки това хората приемат средно по 8.1 грама, или около 33% повече. Намалявайки солта, която консумирате, вие също така намалявате и риска от инсулт с 22% и този от инфаркт с 16%.

2. Четете какво съдържа храната ви

За съжаление 75% от приема ни на сол идва от преработени храни, а повечето от нас дори не са наясно какво точно съдържат те. Белият хляб, пакетираните мезета, готовите сосове и беконът например са основните храни, които са обилно наситени със сол, а ние дори не предполагаме. Избягвайте храни, които съдържат повече от 1,5 грама сол на 100 грама.

3.  Намалете алкохола

Изследванията сочат, че мъжете които приемат повече от 8 единици алкохол дневно е 4 пъти по-вероятно да развият високо кръвно налягане, а жените, които употребяват повече от 6 единици на ден са 2 пъти по-предразположени към "тихият убиец" (чаша от 175 мл вино или пинта бира са е 2.3 единици).

4. Спрете цигарите

Всички знаем за вредата от цигарите и колко пречат те на  нашето сърце и артерии. Цигарите са основната причина за сърдечно-съдови заболявания, така че ако се откажете от тях навреме или ги сведете до минимум ще направите огромна услуга на здравето си.

5. Внимавайте с бързите закуски и пакетираните храни и десертчета

Всички виним бисквитките и чипса, но едва ли някой се замисля, че те са рядък лукс, в сравнение с това, което ядем всеки ден. Десертчето след хранене или баничката за закуска са далеч по-вредни, отколкото да си позволим чипс един път месечно.

Добри храни са бананите, защото те са богати на калий, а както е известно калият сваля нивата на кръвното, когато то е повишено. Това важи и за киселото мляко, картофите, ядките и всички видове зеленчуци, защото са ключови продукти в борбата с високото кръвно.

6) Внимание, стрес!

Нито цигари, нито алкохол, нито дори и мазните закуски са по-вредни от стреса. Той е ключовият фактор за всички болести и стои в основите на всяко заболяване.Освен това той често подтиква хората към това да се тъпчат с боклуци, да пушат много или да пият. За преодоляване на стреса специалисти препоръчват да се слуша релаксираща музика, да се тренира редовно, а добрата тренировка да е придружена и от добро хранене.