Най-доброто лекарство против алергията е профилактиката. С избягването на контакта с антигените /молекулите-дразнители/, ще можете да се избавите от неприятните симптоми, дори без медикаменти.

Но понякога алергията се маскира под други заболявания, лечението на които не дава дължимото облекчение. Какви са необичайните симптоми на алергията, които трябва да станат повод за алергодиагностика?

1. Не можете да излекувате настинката

Кашлицата и хремата след остра вирусна инфекция обикновено минават в рамките на 1-2 седмици. Ако това не се случи, а усещате, че здравето ви се влошава привечер или рано сутрин, „настинката“ може да се окаже алергия.

Същото се отнася за чувството за слабостта и тъпата болка в главата, които могат да възникнат заради възпаление на носните кухини. Ако температурата на тялото в нормата, но чувствате, че сте с настинка, няма да е излишно да минете алергодиагностика.

2. Любимата ви храна предизвиква диария

Алергия е лесно да се установи благодарение на уртикарията, сърбежа, слъзотечението или хремата. Но хранителната непоносимост е по-трудно да се разпознае.

Симптомите обикновено включват подуване, гадене, стомашни колики, диария и се проявяват 2-3 часа след хранене.

Алергологът може да ви помогне да откриете кои храни точно предизвикват алергична реакция, ще избегнете неприятните симптоми и съществено ще подобрите качеството си на живот.

3. Сутрин ви сърбят очите

Ако посред нощ ви буди кашлица, а сутрин ви сърбят очите, това може да се окаже алергия към домашни кърлежи, живеещи в леглото.

С помощта на имунологична експертиза алергологът ще помогне за определянето, така ли е това, а също така ще ви каже как да си върнете комфортния сън.

4. От антибиотиците ви става по-зле

Около 10% от населението на Земята има алергия към лекарства, но не подозират кои именно вещества ги карат да се чувстват зле.

Същевременно алергията към пеницилин е една от най-разпространените форми на лекарствена алергия. За да определите имате ли алергия към антибиотиците, е достатъчно да се направи бърза кожна проба.

Тази информация е изключително ценна и помага за справяне на проблеми с здравето.

5. Бременна сте

Хремата при бременните е специфично състояние, предизвикано от изменения на хормоналния фон и състава на кръвта. Симптомите са сърбеж в очите и сълзене, течните секрети от носа и кихане.

Това състояние не подлежи на лечение и преминава 7-10 дни след раждането. Но ако жената може грешно да го възприеме за алергия, и да страда от симптомите ѝ в продължение на 9 месеца.

6. У дома започвате да се чувствате по-зле

Алергените у дома могат да се скрият навсякъде, праха под диваните, слюнката на животните, изпаренията от битова химия, плесен или продуктите от жизнената дейност на хлебарките.

Алергичните проби помагат за определянето на какво реагира имунната система, а лекарят ще ви посъветва как да намалите въздействието на тригерите.

Напоследък се натрупват все повече доказателства, че повечето алергии се причиняват от прекалената чистота, която ни заобикаля.

В миналото имунната система на нашите прадеди се е сблъсквала с редица патогени и то постоянно, докато сега, въпреки истерията, която понякога се разгръща по медиите, е много по-чисто, отколкото в предното поколение.

И в България, повечето индустриални замърсители вече не съществуват, и това може би е обусловило нарастването на случаите на алергия.