Счупването на шийката на бедрото е травма, която най-често се случва при хора в напреднала възраст. Това се обяснява с напредването на възрастта плътността на костите намалява, развива се остеопороза.

И накрая костите на стария човек стават по-крехки, и за да стане фрактура е достатъчна и малка травма. Например, падане от височина на собствения ръст. Помнете – вървял, подхлъзнал се, паднал и… счупване на кост.

И най-неприятното е, че такава травма се смята за тежка и изисква много дълго възстановяване.
Но има и начини, позволяващи намаляване на риска от фрактура.

Така че е по-добре да се отделя време за профилактика на фрактурите на шийката на бедрената кост, отколкото на техните последствия, лечение и възстановяване. Ето и 6-те основни правила, които е добре да имате предвид още от млада възраст:

1. Правилно хранене

Освен че храненето трябва да бъде балансирано и разнообразно, е важно да се следи човека в напреднала възраст да получава достатъчно количество калций – 1000-1200 мг дневно.

Калцият способства за укрепване на костите и понижава вероятността от фрактури.

2. Запазване на физическата активност

Умерените физически натоварвания, включително и ежедневната сутрешна гимнастика, способстват за укрепване на ставите и помагат за поддържане на гъвкавостта на опорно-двигателния апарат.

Освен това възрастните хора, които са физически активни, запазват и добра координация на движение и реакции, което на свой ред намалява вероятността от случайни падания.

Най-важното е да не се прекалява и да се има предвид, че натоварванията трябва да бъдат умерени, в противен случай могат да навредят на организма.

3. Носете правилни обувки

Обувката трябва да е удобна и плътно да стои на крака, в противен случай е голяма вероятността да стъпите накриво, да се спънете и да паднете.

И между впрочем това правило се отнася и за домашните пантофи или чехли – те трябва да са добре прилепнали по крака, а не да са по-големи.

4. Правилна домашна обстановка

За възрастните хора килимите не са подходящи, тъй като лесно могат да се спънат на тях. Ако не сте готови да се простите с този елемент на интериора, тогава се погрижете края на килима да не се подгъва и повдига, трябва да се фиксира по някакъв начин.

Всички щепсели и проводници трябва да се махнат от пода.

Санитарният възел е едно от местата на което най-често падат възрастни хора, затова и до тоалетната трябва да поставите специална дръжка, за която да може да се хваща възрастният човек.

5. Консултирайте се с лекар своевременно и правете изследвания

Първо, до фрактура на шийката на бедрото, поради падане, което е в резултат на обусловените от напредването на възрастта изменения на организма – влошаване на зрението, на слуха, остеопороза и други.

Затова човек в напреднала възраст трябва да контролира здравословното си състояние и да реагира на всякакви негови промени.

6. Проверка на сензорно-моторните функции на организма

Най-разпространената форма на обусловените от напредването на възрастта изменения е влошаването на зрението, което играе водеща роля в поддържането на равновесие.

Още повече на фона на отслабване на слуховата активност и на загуба на чувствителност в краката.
И затова е важно да се контролират и да се проверяват тези функции, да се обръщате към съответния лекар.