Как да предпазите своята дъщеря от натиска да има отлични оценки в училище и да изглежда като супермодел?

Танит Кери, автор на нова книга по темата, има няколко съвета за възпитанието на момичетата.

Научете я да обича своето тяло

От най-ранна възраст нашите момичета се чувстват като участнички в постоянно състезание за красота, в което те смятат, че никога няма да спечелят.

 

Особено в социалните мрежи, където всичко, което е хубаво, се класира според броя на събраните лайкове.

Обяснете на дъщеря си как да се оглежда в огледалото и да се фокусира върху добрите си черти и качества, както и върху начина, по който нейното тяло й служи, а не само как изглежда за другите.

Обърнете й внимание, че съдържанието е по-важно от формата. Покажете й, че външният вид е само малка част от това, което е тя.

Не й позволявайте да се превърне в малката мис "Перфект"

Резултатите от теста за "малката мис "Перфект" са също толкова повърхностни, колкото и външният вид. Тя е любезна, отговорна, обичана от учителите и от приятелите си.

Но понякога този публичен образ на доброто момиче може да постави висока летва пред дъщеря ви. Ако тя е обсебена от мисълта как изглежда и дали се харесва на света, тя няма пространство и свобода да работи върху това какво иска тя самата и от какво се нуждае.

Затова спрете да я карате да бъде доброто момиче. Кажете й, че я предпочитате естествена и да бъде себе си, отколкото в образ, създаден за да се хареса на другите. Научете я, че стараейки се винаги да бъде перфектна във всичко, тя ще се чувства разочарована.

Открийте таланта на своето момиче

Всеки е талантлив в нещо - някои деца са музикални, други са атлетични, трети - интелектуални, академични или рисуват добре, четвърти обичат животните и се грижат за природата.

Това винаги е свързано с вътрешна дарба, защото децата обичат да правят неща, които са им лесни. За да откриете таланта на своята дъщеря, просто я попитайте какво обича да прави.

Веднъж да почувства, че тя свободно може да изяви дарбата си, чувството на самоувереност в това й занимание ще й даде самочувствие и в сферите, в които тя не е толкова компетентна.

Поддържайте комуникацията помежду си

В свят на динамичен живот, децата възприемат нашата постоянна заетост и работа като отхвърляне. Ако най-честите разговори, които имате с дъщеря си, са за да й се скарате за резултатите й в училище, тя бързо може да стане хиперсензитивна и да заеме позиция на самоотбрана.

Такива деца стават по-малко разговорливи и се затварят в себе си. В променящия се свят, в който децата бързо могат да тръгнат по лоши пътеки и да се сблъскат с предизвикателства, за които не са емоционално готови, е по-важно от всякога да поддържаме връзка с нашите деца. Отделете време само за вас и дъщеря си. Без натиск и давайки възможност на момичето да каже нещата, които го вълнуват.

Децата се нуждаят от възможността да споделят неща, които ги плашат и тревожат, още повече, че те не са така уверени като нас, възрастните. В противен случай, техните страхове остават в подсъзнанието и могат да "избият" под формата на хранителни разстройство, самонараняване, тревожност.

Бащите са нужни повече от всякога

В епоха, когато момичетата са окуражени от нашата култура да угаждат на мъжете с начина, по който изглеждат и работят, сигурността на безусловната бащина любов е мощен стимул.

Учените смятат, че един баща може да има дори по-голяма роля в изграждането на самосъзнанието на дъщерята, отколкото собствената й майка. Ролята на бащата е да превърне момичето си в жена, която търси  здрави взаимоотношения с мъжете.

Бащите трябва да показват на момичетата, че искат да прекарват време с тях не по друга причина, а защото ги обичат безусловно.

Ограмотете я за секса, преди порното да го направи

Въпросът не е дали децата ни ще гледат порно, а кога. Че порното влияе недобре в детските години е вън от съмнение - в едно проучване самите деца казват това. Нещо повече - през последните години има забележителен ръст на случаите с насилие над жени.

Това е така, защото ако някой е видял в порно филм жените да бъдат наричани "кучки" и да бъдат принуждавани да правят нещо, той смята, че има подобни права и в реалния живот.

Порното е най-разпространената форма за секс образование. Затова вземете нещата в сови ръце, преди да го направи порно индустрията. Кажете на дъщеря си, че порното е фикция. Порното не е секс, така както един трилър или екшън не е това, което се случва в реалния живот.