Какъвто и да е начинът ви на живот, за вас няма да представлява трудност да внесете в хранителния си режим известни изменения, които биха могли да доведат до бързо подобряване на здравословното ви състояние.

Опитайте се да спрете да използвате продукти за по-бързо приготвяне на храната – тяхната хранителна стойност е съмнителна, а потенциално опасните за здравето компоненти – мазнини, захар и сол, те съдържат в излишък. Така влошавате качеството на приготвената от вас храна и тя става нездравословна.

1. Червена калина

Този плод е изключително полезен при лечението на сърдечни заболявания, нарушения на сърдечния ритъм, колит, патологии на стомаха и при възпаление на дванадесетопръстника.

Освен това червената калина е мощно поливитаминно средство, предотвратяващо развитието на авитаминоза. Не по-малко полезен е и сокът от този плод е особено ефективно средство за профилактика на мигрена.

2. Малина

Този плод е богат на витамини, антиоксиданти и растителни влакна. Малините предотвратяват появата и размножаването на раковите клетки. Поради високото си съдържание на манган и фибри тези плодове способстват за поддържането на нормални темпове на обмяна на веществата и по този начин подпомагат отслабването.

Освен това малините са ефективно средство за премахване и заглаждането на бръчки.

3. Нар

От древността нарът е известен не само като вкусен, но и като много полезен плод. Нарът притежава диуретични, обезболяващи, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Този плод действа добре на стомаха, подобрява храносмилането, стимулира функцията на сърдечно-съдовата система и спомага за справянето с инфекциозните и простудните заболявания.

4. Череша

Черешите са наричани сладкият лекар – полезните свойства на тези плодове са поразителни. Черешите подмладяват организма, укрепват сърдечно-съдовата система, предпазват от ракови заболявания.

Поради съдържанието си на пектини черешите са важна част от повечето диети за отслабване.
При болки от всякакъв характер само 2 шепи череши ще ви помогнат да облекчите неприятните си усещания.

5. Ягода

Този плод е източник на множество витамини като каротин, фолиева киселина, минерали, органични киселини, растителни влакна и пектини.
По съдържание на полезни хранителни вещества ягодите отстъпват на съвсем малко плодове.

Ягодите са мощно натурално средство за профилактика на сърдечно-съдови, онкологични и чревни заболявания.

6. Червена боровинка

Червените плодове на боровинката са прекрасно средство за подобряване на зрението, подпомагат борбата с ревматизма, с авитаминозата, с жлъчнокаменната болест, бъбречните заболявания и дори липсата на настроение.

Също така червената боровинка възпира възпалителните процеси, а също и понижава високата температура. А също така и спомага за отстраняването от организма на вредните вещества и солите на тежките метали.

Важно е червената боровинка да не се употребява със захар, тъй като плодът загубва своята полезност.

7. Вишня

Това е плодът на вечната младост.

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, тя предпазва от множество заболявания, свързани със стареенето на организма.
В частност вишнята спомага за укрепването на сърцето, нервната система, зрението и дори за засилването на потентността.

А също способства за подобряването на храносмилането и за понижаването на нивата на холестерола в кръвта.

8. Ревен

Един от най-полезните диетични източници на хранителни вещества. В 100 грама от този зеленчук се съдържат около 21 килокалории и огромно количество ценни растителни влакна, минерали, антиоксиданти и витамини.

Ревенът подобрява зрението състоянието на кожата лигавиците, укрепва костите и спомага за предотвратяване увреждането на невроните на главния мозък.