За да постигнем здравословна, балансирана диета, е добре да се вслушваме в сигналите, които тялото ни дава. Ако се чувстваме уморени, тревожни и депресирани, може причината е в това, с което се храните?

Отслабването е строго индивидуално, а дори може да бъде и приятно. Ето няколко начина, с които да промените начина си на хранене и да постигнете добра форма и оптимално тегло.

1. Имате нулева енергия

Не е правилно диетата, която спазвате, да ви изцежда и последната капчица енергия. Стефани Мидълбърг, диетоложка от Ню Йорк казва, че диетата има за цел да ви накара да се чувствате точно по обратния начин - енергизирани, здрави и заредени със сили.

2. Проблеми с храносмилането

"Ако имате храносмилателни проблеми, запек или редки изпражнения, вероятно ви липсват някои ключови хранителни вещества." - казва Мидълбърг.

А може би храната, която вашата диета съдържа, не е подходяща за вашия организъм. Доверете ни се - загубата на тегло не е нужно непременно да бъде гадна, трудна, измъчваща и оставяща ви на предела на вашите сили.

В някои случаи това може да отключи различни заболявания.

3. Изпитвате тревога и депресия

"Всяка успешна диета трябва да ви накара да се чувствате готови, заредени, щастливи и пълни с енергия, а не да ви кара да сте стресирани и разтревожени." - споменава диетоложката Мидълбърг.

Ако се чувствате поставени под непрекъснат стрес, идващ от вашия хранителен режим, най-добре ще направите да промените диетата си, правейки я по-удобна за вас и пасваща на организма ви.

4. Гладувате по цял ден

Да бъдете леко гладни е нормално, ако сте яли по-малко, отколкото сте свикнали. Но ако вашият апетит е извън контрол през цялото време, значи диетата ви не е подходяща и се оказва твърде рестриктивна за вас.

Не чакайте, помогнете на себе си и здравето си, като промените този явно неработещ хранителен режим !

5. Нямате търпение диетата ви да свърши

Много лош знак е, ако правите тренировката си и приготвяте храната си насила, нямайки търпение тази диета да свърши, броейки всяка оставаща секунда до края на това "безкрайно" мъчение.

"Краткосрочните диети от типа на "10 килограма за 6 седмици" са още от самото начало обречени на провал, защото веднага след достигане на резултата ще си върнете теглото отново. Отслабването е процес, който изисква търпение, за да промените своите хранителни навици, а не просто да броите колко калории сте изгорили" - добави Мидълбърг.

6. Вие просто не губите тегло

Вярно е, не всеки отслабва и качва по начина, по който някой друг, все пак това е процес, който е много индивидуален, но ако все пак сте на определен хранителен режим 3-4 седмици, а не сте отслабнали и грам, най-доброто, което можете да направите е да промените своя хранителен план.

"Отслабването не опира просто до колко калории приемам и колко изгарям" - казва Мидълбръг. "То също зависи и от това откъде и по какъв начин идват калориите, с които го захранвате, какво е качеството на храната, която приемате, и разбира се, времето, което отделяте".