Животинските мазнини в организма се отлагат под кожата около бъбреците. Сланината с лук е един от символите на българската кухня и може да се консумира осолена, пушена, печена и дори варена.

Повечето хора смятат, че е вредна за здравето. Но не е важна самата сланина, а нейното количество. Ако хапнете парче от нея на гладно ще се почувствате сити много бързо.

Така няма да преядете и ще успеете да запазите теглото и формата си, дори и през зимните месеци. Наскоро придобиха популярност и диети, които включват и умерена консумация на сланина.

1. Тази храна е много калорична, затова трябва да се яде внимателно и в умерени количества. Също така съдържа много витамини и минерали. Освен това не може бъде да радиоактивна или пък да съдържа канцерогени.

Необходимо е задължително да се консумира през зимата, когато рискът от заразяване с ОРВИ и с грип е най-голям. Дори някои учени препоръчват сланина да се яде всеки ден, особено ако човек страда от сърдечно-съдови заболявания.

2. Сланината е много добър източник на есенциалните мастни киселини омега-3 и 6, които спомагат за изграждането на клетките и за синтеза на хормони. А при редовна консумация се ускорява изхвърлянето на токсините от тялото.

3. В сланината се съдържа селен, който притежава силни антиоксидантни свойства, а повечето хора не успяват да си набавят чрез храната достатъчно от този микроелемент. Минералът е необходим в по-големи количества на атлетите, на майките, които кърмят, на бременните жени и тези, които пушат.

4. Сланина е необходима и при заболявания на белите дробове. Тази невероятна животинска храна дори спомага за изхвърлянето на тежките метали от организма, прочиства кръвоносните съдове, парализира глистите при паразитна инфекция и е отлично жлъчегонно средство. Редовната консумация на сланина повишава жизнения тонус и имунитета.

5. Повечето диетолози са единодушни, че сланината трябва да се яде със сурови зеленчуци на салата с добавено олио и натурален винен оцет, който е естествен антиоксидант. А също така е установено, че е изключително полезна при употреба на алкохол, тъй като значително забавя изпадането в алкохолно опиянение.

6. Като лека закуска през работния ден, сланината ефективно облекчава глада и е отлично средство за лечение на ставите. Ако нямате под ръка болкоуспокояващи и ви боли коляното или лакътят, можете да приложите към засегнатата зона парче сланина, но задължително солена и след няколко часа болезнените ви усещания трябва да отшумят.

7. Помага и при болни зъби. Нарежете сланина и чесън и ги приложете към засегнатия зъб и при наличие на гной той ще се абсорбира и възпалителният процес няма да продължи да прогресира.