Хората от далечни времена свързват ранното ставане със житейския успех. Всички ние знаем, че можем да постигаме повече, ако се научим да се събуждаме по-рано. Някои психолози предполагат, че ако навикът да се събуждаме в 6 сутринта може да промени живота ни.

По-долу сме посочили 6 причини, които трябва да ви стимулират да положите усилия, за да се превърнете в чучулига.

1. Ще разполагате с време, за да останете насаме със себе си

Много хора не постигат своите цели само защото не им достига достатъчно концентрация. Ако вие започвате деня си не с това да изясните сами на себе си върху какво желаете да се съсредоточите на първо място, то едва ли ще спомните за своите големи цели в рамките на деня.

Научно е доказано, че в първата половина на деня човешкият мозък функционира много по-ефективно. Използвайте това време за да започнете да контролирате живота си със силата на разума, а не с емоциите.

2. Разполагате с време да планирате своя ден

Чучулигите имат възможност да планират своя настоящ ден преди да отидат на работа. Колкото по-рано е съставен вашият дневен план, толкова по-ефективно и продуктивно вие ще разходвате своето време.

Планирането от вечерта на утрешния ден е контрапродуктивно. Глупаво е съставянето на планове, когато вече сте уморени и имате желание за само едно, а именно да си починете.

3. Утрото е отлично време за това да поработите над себе си

Кой е казал, че трябва да бързаме за офиса веднага след събуждане?

Същевременно много от нас се оплакват, че постоянно не ни достига време за семейството, забавления или за тренировки във фитнес залата.

Ако вие започнете да се събуждате в 6 сутринта, вие ще разполагате с още няколко часа до началото на работния ден, в които ще имате време да достигнете до спортната зала.

Горепосочените правила изобщо не са валидни за хората, чийто работен ден започва в 7 часа, а работното им място се намира далече от дома. Затова в този случай е най-добре да правите съвсем кратка тренировка от 2-3 минути, веднага след като се измиете зъбите – например 25 коремни преси, 20 лицеви опори или 20 клякания.

Когато човек спортува сутринта, макар и понякога е доста трудно да се изгради такъв навик, тялото му се насища с ендорфини. Тогава тези хормони, които се освобождават при активни физически натоварвания ни дават усещане за радост и еуфория.

Зарядът ендорфини, получен в началото на работния ден, е напълно достатъчен човек да бъде енергичен и бодър през цялото време.

4. Ще започнете да закусвате

През целия си живот вероятно сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Ако се събуждате няколко часа преди началото на работния ден, няма да имате право да пропускате закуската.

5. Така правят много от успешните хора

New York Magazine в своя публикация за Джак Дорси, основател на Туитър, разказва на читателите си, че той започва своя ден в 5:30 сутринта. Дорси използва времето преди началото на работния ден за медитация и 10-киломтрово бягане.

Тим Кук, генералният директор на Apple, започва да отговаря на електронни писма в 4 часа и 30 минути сутринта.

Ричард Брансън, основател на Virgin Group, също е голям привърженик на ранното ставане. В едно от своите интервюта той признал, че ставал в 5:45 всяка сутрин и веднага се захващал за работа. Първоначално стои на компютъра известно време и след това закусва.

6. Ще бъдете 2 крачки пред останалите

Според изследванията навикът за ранното ставане ви помага да разкриете творческия си потенциал. Освен това развивате увереност, тъй като вие сте се свършили голяма част от работата си, докато вашите конкуренти все още спят.