Повечето мъже смятат, че най-добре си почиват с помощта на известната триада – „алкохол-сауна-жени“. И грешат. Как да помогнете на любимия си мъж да почива правилно?

Истинско отпускане е възможно само в един случай – когато в главата не остане нито една мисъл. Възможно е това да бъде изразено и по друг начин – мозъкът да стане неутрален. За постигането на това състояние съществуват специални методики.

Защо на мъжа му е необходимо да се отпуска?

Психолозите правят 2 основни възражения що се отнася до убеждението на повечето мъже, че ако след сауна ще се чувстват като нови и пълни с енергия и сили за работа. Според специалистите не е добре за самите нас и за мъжете ни да се съгласяват с това твърдение.

Подобен отдих, както и гледането на телевизия и четенето на вестник, само и единствено способства за намаляването на нивата на стреса, получени в рамките на работния ден и от общуването с много хора по служба.

А за избавянето от работното напрежение не само на мъжете, но за нас жените, е необходимо пълното откъсване от заобикалящата действителност и дори пълният отказ от нея.

Второто възможно възражение – и защо то ни е необходимо? Отговорът – то ни е жизнено необходимо.

Учените са доказали, че при хората, които са започнали да практикуват методите на същинската релаксация, обратното развитие на сърдечните патологии – възстановяването от тях, е много по-бързо и ефективно, отколкото след прием на лекарства.

Подобни резултати са получавани нееднократно и с нивата на холестерола – релаксацията го понижава по-добре, отколкото таблетките. Освен това, релаксацията спомага и за понижаване на артериалното налягане и този метод е много по-ефективен, отколкото медикаментите.

И това е вече доказан факт. По време на заниманията с релаксация протичат благотворни и дори оздравителни физиологични процеси в организма – забавя се темпът на мозъчната активност, сърдечният ритъм, обмяната на веществата, метаболизма, честотата на дишането, а също, както бе посечено и по-горе, и артериалното налягане.

И като резултат мъжът, който се е научил да се отпуска правилно, възстановява не само своето здраве, но и придобива спокойствие и уравновесеност.

Как правилно да релаксирате?

Методите за отпускане са много, но принципът е един – да откажете буквално за няколко минути от заобикалящия ви свят. За тази цел е необходимо да се съсредоточите върху някакво неутрално действие.

Специалистите препоръчват да проследяваме дишането си. Мислено, потапяйки се в този процес, ние ще успеем да „опустошим“ мозъка си и да отървем от потока от мисли.

Занятието, между впрочем, не е сложно. Нужно да се разположим на леглото, на стола или на друго място и да затворим очи. След това можем да започнем да отпускаме всичките си мускули.

Започвайки от краката и постепенно, придвижвайки се нагоре към мускулите на лицето. В такова отпуснато състояние е необходимо да протече цялото занятие.

След това можете да преминете непосредствено към дишането. Разбира се и досега не сме спирали да дишаме, но сега ще направляваме дихателния процес чрез съзнанието, съсредоточавайки се върху дишането и издишването, ще започнем да усещаме как дишаме.

В това ще ни помогне някаква „заветна“ дума. Най-добре е да бъде неутрална, най-добре цифра. Би било да добре да бъде по този начин – вдишвате, след това издишвате и казвате 5 и след това отново.