Чувството за хумор е благодат, а смехът е най-доброто лекарство. Той сплотява хората, кара ги да се чувстват по-близки и създава усещане за пълноценно прекарано време. Смехът облекчава болката, елиминира стреса и всички негови странични ефекти, засилва значително имунната система и е извор на енергия.

1. Смехът е най-силното лекарство за ума и тялото

Смехът е по-силен дори от най-мощния антидепресант, защото той предизвиква много по-трайни изменения в настроението. Смехът ви кара да се свързвате по-лесно с други хора, да създавате приятелства и връзки. Помага ви да се възстановите от неразположения и да оздравявате по-бързо когато сте болни. Не случайно има много по-силно заразен ефект от всяка друга човешка емоция или действие.

- Смехът релаксира цялото тяло. Малко добър смях от сърце освобождава физическото напрежение и стреса, оставяйки вашите мускули спокойни и отпуснати за 45 минути след това!

- Смехът укрепва имунната система. Смехът намалява хормоните на стреса и повишава имунните клетки и способността за борба с инфекциите, като по този начин подобрява устойчивостта на тялото към болести.

- Смехът води до освобождаване на ендорфини, естествените хормони на щастието в организма. Ендорфините насърчават цялостното усещане за благополучие и дори може временно да облекчат болката.

- Смехът предпазва сърцето. Смехът подобрява функцията на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв, което може да ви помогне да се предпазите от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.

2. Смехът ви помага да запазите емоционалното си и психическо здраве

Смехът кара хората да се чувстват добре, но неговите ползи продължават да се усещат много дълго след като сте спрели да се смеете.

Едно от силните му предимства е, че за дълго време след като сте се смели тялото ви умее да се справя много по-добре със стреса и стресовите ситуации, а вие можете да останете изненадващо спокойни и хладнокръвни.

Хората, които се смеят често, много по-лесно се справят с тежка загуба и учудващо бързо могат да намерят стимул и цел в живота си отново.

- Смехът разтваря изтощителните емоции. Вие не можете да чувствате тревожност, яд или тъга когато се смеете.

- Смехът помага да се отпуснете и да релаксирате. Той намалява стреса и увеличава енергията, като ви дава възможност да остана фокусирани и да постигнете повече.

- Хуморът измества перспективата, тоест ви позволява да видите ситуациите в по-реалистична и по-малко опасна светлина. Хуморът ви помага да избегнете чувството на претовареност в динамичното ежедневие.

3. Социалните ползи от смеха

Хуморът и игривото общуване ще укрепят вашите отношения с другите хора и ще задейства положителни чувства и насърчаване на изграждането на емоционална връзка. Смехът действа като силен буфер срещу стреса, а също и срещу разногласията и разочарованието в междуличностното общуване.

Споделеният смях е един от най-ефективните инструменти за изграждане на свежи и вълнуващи взаимоотношения. Емоционалното споделяне изгражда силни и дълготрайни отношения, но споделянето на смеха добавя радост, жизненост и устойчивост на тези отношения.

Хуморът е мощен и ефективен начин да се излекува негодувание, разногласия и други неприятни емоции. Смехът обединява хората по време на трудни времена.

Повече хумор в ежедневните взаимодействия може да подобри качеството на вашата любовна връзка, както и връзките ви с колеги, членове на семейството и приятели.

Използването на хумор и смях в отношенията ви позволява да:

- Да бъдете по-спонтанни. Хуморът ви отвежда далеч от неприятностите.
- Смехът помага да забравите предразсъдъци, критики и съмнения.
- Помага да свободите задръжките.
- Изважда на яве истинските ви чувства. Дълбоко усещаните емоции, които иначе стоят подтиснати без право да се издигнат на повърхността, избликват като фонтан.

4. Смехът носи още смях

Смехът е естествена вродена част от живота. Бебетата започват да се усмихва по време на първите седмици от живота си и да се смеят на глас в рамките на няколко месеца след като се родят.

Дори и да не растат в семейство, където смехът е често срещан, могат да се научат да се смеят на всеки етап от живота.

Ако и при вас има такъв проблем и сте израстнали в някое от онези твърде скучни и сериозни семейства, можете много бързо да промените това.

Ето няколко начина да започнете:

- Усмивката е началото на смеха. Подобно на смеха, тя е заразна. Пионери в смехотерапията са доказали, че е възможно да се смеете без дори да има смешно събитие. Същото се отнася и за усмивката. Когато се вгледате в някой или види нещо дори леко приятно, усмихнете се.

- Направете си списък с хубавите неща в живота. Самият акт на мислене за добрите неща в живота ви ще ви дистанцира от негативните мисли, които са пречка за хумора и смеха.

- Отидете при смеещите се хора. Понякога хуморът и смехът са споделена шега сред малка група от приятели, но това не е задължително. По-често, хората са много щастливи да споделят нещо смешно, защото това им дава възможност да се смеят отново и се зареждат със собственото си чувство за хумор. Когато чуете смях, потърсете го и попитайте хората: "Какво се е случило?"

- Прекарвайте време със забавни, закачливи хора. Това са хора, които се смеят лесно както на себе си, така и на живота и безкрайните му абсурди. Тяхната игрива гледна точка и смях могат да са заразни.

Внесете хумор в разговорите. Попитайте хората, "Какво е най-смешното нещо, което ти се е случило днес, тази седмица и в живота като цяло? "

5. Помага да вземете себе си по-малко на сериозно

Една съществена характеристика, която ни помага много в живота, е да се смеем не е себе си като се взимаме твърде на сериозно. Ние всички познаваме класическият сухар, който приема всичко с мъртвешка сериозност и никога не се смее на нищо. Не ставайте такива!

Някои събития са очевидно тъжни, а не повод за смях. Но повечето събития в живота не носят огромно чувство на тъга или наслада.

Те попадат в сивата зона на обикновения живот и ви дават избор да се смеете или не. Това е начин да си помогнете сами и да погледнете живота от по-леката страна.

- Смейте се на себе си. Споделете вашите неудобни моменти. Най-добрият начин да се отнеме от сухотата на атмосферата и да се разчупят хората е да се говори за неща, когато вие сами сте били прекалено сериозни и за това какво смешно е станало.

- Опитайте се да се смеете на ситуациите, а не да се оплаквате. Погледнете за смешното във всяка една ситуация и ще видите колко е абсурден живота понякога. Това ще помогне за подобряване на настроението и настроението на хората около вас.

- Обградете се с неща, които ви напомнят да се отпуснете. Дръжте играчка на бюрото си или в колата си. Сложете забавен плакат във вашия офис. Изберете уолпейпър за вашия компютър, който ви кара да се смеете. Често гледайте снимки на вас и вашето семейство или приятели, на които се забавлявате.

- Поддържайте нещата в перспектива. Много неща в живота са извън вашия контрол, особено поведението на другите хора. Докато може би се опитвате да поемете тежестта на света на раменете си и това е достойно за възхищение, в дългосрочен план това е по-скоро абсурдно и нереалистично, непродуктивно, нездравословно и дори понякога егоистично.

- Стресът е основна пречка пред хумора и смеха. Обърнете внимание на децата и да им подражавайте. Те са експерти по играене, като гледат на живота леко и се смеят на всяка ситуация.

6. Смехът ще ви помогне да преборите трудностите

Способността да се смеете, играете и да се забавлявате с други хора не само прави живота по-приятен, но също така ви помага да разрешавате проблеми, да се свържете с други хора и да бъдат по-креативни. Хората, които включват чувство за хумор и му позволяват да играе важна роля в ежедневието им, смятат, че това освежава и подновява всичките им взаимоотношения.

Животът носи предизвикателства, които могат или да изцедят всичко от вас, или да станат играчки за вашето собствено въображение. Когато вземете нещо твърде на сериозно, то може да бъде трудно за разгледане от друг ъгъл и в друга светлина и това прави откриването на решение много трудно.

Но когато си играете с проблема и го моделирате на шега в главата си, често можете да стигнете до изненадващо дори и творчески решения.

Играенето с проблемите е естествено за децата. Когато те са объркани или се страхуват, те правят своите проблеми в игра, което им дава усещане за контрол и възможност да се експериментира с нови решения. Взаимодействайки с другите по един игрив начин ви помага да запазите тази творческа способност.