Първо, важно е да кажем на всички бъдещи майки да се опитат да не се притесняват. Всички жени с резус-отрицателен (RhD-отрицателни), които искат да имат здраво бебе и безпроблемна бременност могат да се инжектират с вещество, наречено анти-D имуноглобулин. Тази инжекция ще предотврати увреждане на бебето от несъвместимост на резус факторите.

Ако сте резус фактор отрицателен и носите бебе с положителен резус фактор, могат да възникнат проблеми ако по време на бременността или на раждането малка част от кръвта ви се смеси с тази на вашето бебе.

Има риск, че имунната ви система ще започне да произвежда антитела срещу кръвта на вашето бебе. Това е възможно да доведе до анемия и други проблеми при бебето ви или до проблеми в бъдещи бременности.

Инжекцията ще гарантира, че това няма да се случи. Въпреки това, може да бъде много полезно да се знае кръвната група на бащата на бебето, тъй като тя може да ви помогне да решите дали имате нужда от инжекциите.

Всички ние принадлежим към една от четирите кръвни групи: A, B, AB или О. Освен в много редки случаи, като цяло няма значение дали сте различна кръвна група с бащата на бебето. Това, което е от значение, е резус факторът - дали сте резус-положителен или резус-отрицателен.

Хората, които са резус фактор положителен имат протеин на червените кръвни клетки, наречен D антиген. Ако сте резус фактор отрицателен, вие нямате този антиген.

Ние наследяваме резус фактора от нашите родители. Около 85 на сто от хората от европейски произход имат RhD-положителна кръв. За хората от африкански и азиатски произход, цифрите са съответно 94 и 90 процента.

Повечето от нас са RhD-положителни, защото всеки от нас наследява две копия на резус гена, по един от всеки родител. Тези гени са или положителни или отрицателни. Положителният ген е доминантен и винаги побеждава.

- Ако наследите един положителен и един отрицателен ген от вашите родители, вие ще бъдете RhD-положителен.

- Ако наследите два положителни гена, вие отново ще бъдете с положителен резус фактор.

- Ако и двамата родители са RhD-отрицателни, няма никакъв шанс някое от техните бебета да бъде RhD-положителен. Това е така, защото нито един от родителите няма положителен ген за да предаде това на поколението.

- Ако и двамата родители са RhD-позитивни, но и двамата носят един положителен и един отрицателен ген, бебето им би трябвало да бъде резус фактор положителен. Въпреки това, също така е възможно същите тези родители да имат RhD-отрицателни деца, но това ще стане само ако и двамата предадат на тяхното потомство негативния ген.

- Ако обаче единият родител е RhD-отрицателен, а другият е RhD-положителен, бебето им може да бъде както RhD-положително, така и отрицателно.

Всички майки се подлагат на кръвни тестове в началото на бременността, за да се разбере кръвната им група и резус фактор. Ако вашият партньор се окаже отрицателен също като вас, тогава бебето ви също ще бъде RhD-отрицателно и няма никакъв шанс от възникване на резус несъвместимост.

Ако има някакво съмнение за това кой е баща на бебето ви, помислете внимателно за това дали вашият партньор трябва да се тества.

Невъзможно е RhD-негативен човек да бъде баща на RhD-положително бебе . Така че, ако е установено, че вашият партньор е отрицателен и бебето ви е положително, той не може да е бащата.

Ако не можете да разберете състоянието на партньора си, не се притеснявайте. Инжекциите анти-D ще защитават бебето ви от риска от резус несъвместимост.