Само за няколко години цената за пълното разшифроване на човешкия геном се понижи с няколко хиляди пъти. Това доведе до бум на биотехнологичните компании и развитието на геномиката – направление в генетиката, което се занимава с изучаването на човешкия геном.

Фактически всеки от нас сега може да получи информация за своя генетичен код. Ние можем да погледнем в бъдещето и да узнаем каква болест да очакваме в напреднала възраст или да разберем какво ни пречи да бъдем здрави днес. Какви са последствията от това за обществото и света?

Откритието на гените е едно от главните научни достижения в историята на човечеството. Установило се, че ние, както и всичко живо сме всъщност едни роботи, кодирани с няколко милиарда двойки химически връзки.

Всеки една част от нашето тяло, всяка негова функция съответства на строго определен участък от ДНК. Това откритие осигурява достъп до контролния панел на природата.

Да получи един човек информация за собствените си гени до неотдавна беше изключително скъпо. Първо човешкият геном беше напълно декодиран за първи път през 2003-та година в рамките на мащабния международен проект Human Genome Project, който струваше 3 милиарда долара.

В началото на миналата 2014 година представители на компанията Illumina, произвеждаща най-популярните в света машини за секвениране на ДНК, че сега тази процедура, тоест по декодирането на генома на конкретен човек, ще струва около 1000 долара.

Ако пък компютърната индустрия се развива също така стремително, нов MacBook ще може да бъде закупен за няколко цента.

Как се е понижавала цената на разшифрирането на човешкия геном?

По данни на списание „Nature Journal“ от над 1 млн. долара през 2002 г. до около 1000 долара през 2014 г.

Ако човек не е в състояние да плати за пълно генетично изследване, могат да се декодират само части от гените.

В последните няколко години се появиха десетки стартъпи, които за 100 долара съставят карти на генетичните маркери – участъци от ДНК, които слабо варират от един на друг човек и могат да служат за ориентири за навигация по генома.

С помощта на маркерите може да се узнае националността, цвета на косата, очите и най-важното, наличие или отсъствие на предразположеност към различни заболявания.

Всичко, което е необходимо е да се поръча по пощата или чрез куриерска фирма специален комплект – в него се съдържа обикновено пластмасова тръба – човек трябва да се изплюе в нея и да я изпрати обратно.

Именно такава услуга предоставя и най-известният стартъп в тази област. Но истината е, че неотдавна правителството на САЩ забрани на компанията да се занимава със здравни въпроси и са това дейността ѝ се насочи към търсенето на роднини на клиентите.

Но предизвиканото понижение на цените и развитието на технологиите, дължащ се на бума на биотехнологичните компании не спира. В близко бъдеще това значително ще промени много сфери от нашия живот – от семейството до международната политика. Ето само някои от възможните последствия.

1. Заболяванията по-лесно ще се диагностицират и лекарите ще станат по-малко – дори и днес по няколко капки слюнка човек може да узнае дали е предразположен към диабет или рак, а също и да се определи как ще реагира неговия организъм на определени лекарства или диета.

2. Полицията ще може по-ефективно и по-бързо да залавя престъпниците.

3. Обществото може да се раздели на генетично здрави и нездрави хора.

4. Откриването на роднини ще стане по-лесно, а укриването на изневери много по-трудно.

5. Между различните държавите ще започнат генетични войни – и сега между САЩ и ЕС се водят спорове кой да регулира биотехнологиите.

6. Децата ще станат по-здрави и повече ще си приличат едно на друго.