Веднага щом настъпи зимата хората започват много да се безпокоят за състоянието на своята кожа и за здравето си. Много от нас са предположени към образуване на пукнатини по кожата, особено на стъпалата, точно през зимния период.

Ако не се борим с този проблем, то последствията могат да бъдат доста сериозни. Дори най-красивата обувка няма да скрие напуканите ви пети. Поради тази причина е важно да обърнем повече внимание на стъпалата си през зимния сезон.

1. Слагайте чорапи

Едно от най-важните неща за защита на вашите стъпала през зимата – това са чорапите. През студеният сезон по значимост те са равни на шапките и на ръкавиците. Ако кожата в областта на петите стане по влажна, това способства за травмиране на кожата на петите.

В тези случаи най-често се образуват мехури, рани и язви. Съществува и риск от измръзване, особено ако краката ви са изложени на екстремни климатични условия и не са защитени. Поради тази причина носенето на чорапи през зимата е важно както за мъжете, така и за жените.

2. Осигурете подкрепа на стъпалата

Това е най-наложително за бременните и за жените непосредствено след раждането. И то, защото в най-голяма степен са предразположени към наддаване на килограми, което може да доведе до деформация на свода на стъпалата им.

А през зимата тези процеси се задълбочават. И за тази цел са необходими специални стелки, които да поддържат свода на стъпалото. А освен това на пазара се предлагат и много обувки, които са предназначени именно за тези случаи.

3. Обувки според потребностите

За да им бъде на краката ви топло и комфортно, са необходими специални зимни обувки. В такова обувка вашите крака няма да почувстват студения вятър. Топлите и сухи крака трябва да са най-големият ни приоритет през зимата.

Ако краката ви са много чувствителни и предразположени към травми, внимателно избирайте обувките в съответствие с вашите потребности.

4. Овлажняване

През зимния период добър навик може да ви стане овлажняването на стъпалата преди лягане. Това е актуално както за мъжете, така и за жените. Ходенето по студения под може да доведе до настинка. Поради тази причина бъдете внимателни в такива ситуации.

5. Давайте почивка на краката

Ако прекарвате много време на крак през деня, е добре да си помислите да им давате ѝ почивка за известно време. Носенето на високи токове може да нанесе вреда на глезените.

Следва да се сменят на определен период от време с обувки с равни подметки, като на пазара се предлагат страшно много модели, които лесно се разширяват и са невероятно удобни за носене. Не забравяйте да си почивате, ако прекарвате много време на високи токове.

6. Редовен педикюр

Необходимо е да си създадете навика да си правите педикюр поне веднъж на 2-3 седмици в добри професионални салони, особено през зимата. Кожата на стъпалата загрубява, а това може да доведе до появата на напукани пети.

Но ако нямате възможност да посещавате салони за красота, тогава можете да си правите и сами педикюра у дома. Потапяте краката си във вода за няколко минути, като добавите в нея кислородна вода, а след това премахнете загрубялата кожа. След това подрежете ноктите и ги оформете с подходяща за тази цел пила.